Charlotte Sander/relationsexpert. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Håll relationen vid liv

3:52 min

Innan sommaren fick vi relationstips av relationsexperten Charlotte Sander om hur man skulle göra för att få en så härlig sommar som möjligt tillsammans med sin partner. Men hur gör man nu när sommaren är slut och vardagen kryper sig på?

Det har ju varit ett så magiskt väder i sommar, hur tror du det har påverkat kärleken runt om i landet tror du?

– Jag tror att det är jättebra för oss att vi får känna värmen både fysiskt av solen men också att vi klär oss lättare vilket gör att synen på varann kanske förändras. Vi släpper loss mer. Vi är bruna och fräscha, mer sexiga. Sommarens varma väder ökar ju också möjligheterna till sex, både utomhus och att träffa andra kanske nya partners.

Man kan ju haft en riktig underbar sommar tillsammans. Hur är det för många par att komma tillbaka till vardagen efter sommaren?

– Tyvärr ser sommaren inte ut så för alla par, oavsett om vädret varit underbart. Sommaren kan bli den tid då man beslutar sig för att gå skilda vägar. Man har haft så höga förväntningar och inte vårdat relationen under övriga året och då blir den en krasch på sommaren istället.

– Andra älskar vardagen och att komma tillbaka till den och har förmågan att få myskänslan under hösten. Det handlar mycket om att vara lyhörd för varandras behov, att veta vad den andra gillar och vad man själv gillar också för den delen, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Så vad kan man göra för att hålla liv i den där härliga sommarkänslan?

– Tänka till både tillsammans och var för sig. Ställ er frågan; Vad var det som gjorde att vi mådde så bra under sommaren? Vad pratade vi om? Vad gjorde vi tillsammans? Gjorde vi något var för sig?

* Schemalägga romantiken.
* Planera in egen tid och tid tillsammans.
* Ta gärna en helg med din partner om det går. Mys till det hemma annars med ett mysigt bad.
* Vänta inte med terapi om det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista