1 av 2
Det finns bilder på hur kvinnan rider i förundersökningen och som åklagaren lyfter fram som bevismaterial. Foto: Polisen.
2 av 2
Polisen bild av kvinnan när hon målar en vägg.

"Dubbla personligheter" gav fängelse för bedrägeri

4:39 min

Det blev fem års fängelse för den 55-åriga kvinna som har lurat till sig 14 miljoner i olika ersättningar från Försäkringskassan genom att spela handikappad. Hon hävdar att hon har mellan 25 och 30 olika personligheter och att det är någon av dessa som förekommer på de bilder och filmer som är åklagarens bevis för bedrägeriet. Kvinnan blir också skadeståndsskyldig och ska betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan.

Bakgrunden till domen

Kvinnan hade fått handikappersättning sedan 1989 och assistansersättning sedan 1994 från Försäkringskassan. Åtalet gällde dock bara de senaste tio åren.

Kvinnan var helt rullstolsbunden enligt intygen till Försäkringskassan. Hon behövde assistenter omkring sig nästan hela dygnet för att överhuvudtaget kunna överleva och hon skickade in detaljerade tidslistor om när hon behövde hjälp med matning, att gå på toaletten och så vidare. Hon fick sitt hus handikappanpassat, likaså bilen. Men så sprack bubblan efter att en nyanställd assistent fattat misstankar.

När fallet polisanmäldes spanade polisen på henne och åklagaren kunde vid rättegången visa upp filmer och bilder där kvinnan rider, där hon står på en stege och målar ett hus och en film där hon springer med en hund.

Kvinnan medgav inte att det var hon på bilderna. Inte heller när man såg henne i en övervakningsfilm när hon handlade med varukorg i handen, ryggsäck på ryggen och gick omkring till synes utan problem trots att hon enligt egen utsago lider av en sjukdom, som tvingar henne till rullstol och gör att hon knappt kan lyfta ett mjölkpaket.

– Det är inte jag men det kan möjligen vara en annan personlighet som gör alla de där sakerna, säger kvinnan i polisförhör.

Det blir sedan hennes försvar i tingsrätten, där hon hävdar att hon har mellan 25 och 30 olika personligheter.

– Olika personligheter kan  vara olika friska och sjuka. Om jag till exempel har feber så kan en annan personlighet träda fram och febern försvinner.

På samma sätt säger hon att andra personligheter har skrivit under diverse dokument med hennes namnteckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista