Anette Rosvall tipsar om god vardagsmat. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

God och snygg vardagsmat i skördetid

Det är skördetid och en utmärkt tid att laga mat med fina rotsaker och grönsaker till exempel, säger  Anette Rosvall som är matkreatör och grafisk designer. Vardagsrätter ska vara goda, lätta och ganska snabba att tillaga och annars ska det vara lätt att förbereda. Jag gillar också när det ser gott och snyggt ut

Hur kan man planera veckans måltider?  

– Det beror på hur mycket tid man har. Har man lite tid ska den planeras med militärisk precision. Sätt dig med ett gäng kokböcker eller med en dator framför dig på lördagen. Gör upp en veckomeny, där du har minst en veggo-, en sopp-, en kött- och en fiskrätt. Skriv en handlingslista och sedan är det bara att gå och handla. Om det är något som behövs att förberedas görs det på söndagen. Har du mer tid så kan du ju ”freestyla”. Så gillar jag att göra.

Vilka smarta genvägar finns att ta till när man lagar vardagsmat?

 – Man kan koka extra mycket potatis ena dagen för att nästa dag laga en potatissallad med Vinegrette, dillstuva den, eller göra en gratäng. Långkok i ugnen på 70 grader gör att du kan äta stek en helt vanlig ”tråk-tisdag”. Du ställer in steken på morgonen och när du kommer hem efter jobbet är det bara att koka potatis och fixa grönsaker. Ett annat tips är soppa som är världens bästa och mysigaste snabbmat.

Här är recept på några goda och snygga vardagsrätter:

Morotspasta med rucola och valnötter
Cirka 400 gram tagliatelle
6 skalade rivna morötter
Olja eller smör till stekning
3 rivna vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
1 dl grädde
0,5 dl riven parmesan (eller annan smakrik ost)
1 påse rucola (ca 70 g)
15 valnötter

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs morötterna i olja i en stekpanna på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt vitlök, salt och peppar och grädde. Låt såsen puttra i ett par minuter. Blanda pastan ordentligt med såsen och rucolan. Blanda runt rejält så att alla smaker verkligen sätter sig i pastan. Lägg upp på tallrikar och strö valnötter och parmesan över.

Grillad kyckling med rosmarin-, vitlök-, och honungsrostaderotsaker
1 hel kyckling
4-6 morötter
4-6 rödbetor
4 gula stora lökar
Några potatisar
Några vitlökar
Smör
Salt och peppar
Flytande honung
Rosmarin och timjan

Gör så här:
Smält 25 gram smör. Finhacka lite av rosmarinen och riv 2 vitlöksklyftor. Sätt ugnen på 125 grader. Skala och skär rotsaker och lök i bitar lägg dem på en ugnsplåt. Skär upp kycklingen över ryggen och bred ut den med skinnsidan uppåt. Pensla kycklingen med ört- och vitlökssmöret, ringla även lite flytande honung samt salta och peppra den. Gör likadant med alla rotsaker och ställ sedan in plåten i ugnen i cirka 1,5 timme. Ta ut plåten och lyft ur rotsakerna, höj tempen till 200 grader. Pensla kycklingen med ytterligare lite ört- och vitlökssmör och låt den vara i ugnen 5-10 minuter. Ta ut kycklingen och pricka kycklingen med en sticka. Är saften rosa så är den inte klar.

Ceasarsallad med egengrillad pippi
Börja med att pickla rödlöken:
1 rödlök skuren i tunna skivor
Koka upp en 1-2-3 lag. Till en lök räcker det med 0,5 dl socker, 1 dl ättika och 1,5 dl vatten. När sockret har smält lägger, tar du kastrullen från värmen och lägger i lökskivorna. Låt dem stå där och dra medan du fixar resten.

4 kycklingfiléer (eller en grillad kyckling)
1 paket bacon
Smör till stekning
½ vitlöksklyfta
Olivolja
Några torra gamla brödskiva skurna i mindre fyrkanter
Salt, peppar och lite socker
2 krukor romansallad

Dressingen
4 sardellfiléer
2 vitlöksklyftor, pressade
2 nävar riven parmesanost
2 msk citronsaft
2 äggula
En gnutta socker
Svartpeppar
2 dl olivolja

Gör så här:
Börja med kycklingen. Sätt ugnen på 125 grader. Stek kycklingen i smör först, salta och peppra. Den behöver bara få en vacker yta, sedan lägger du den i ugnen och eftersteker i cirka 20-30 minuter. Stick den med en potatissticka. Är saften rosa är den inte klar, fortsätt i så fall att grilla den tills saften är genomskinlig. Under tiden gnider du först in stekpannan med vitlöksklyftan, i med lite smör och olja och ner med brödbitarna. Salta, peppra och liten gnutta socker. Stek dem frasigt ljusbruna. Klipp bacon i mindre bitar, stek och ställ åt sidan. Mixa sedan dressingen. Blanda ner allt utom oljan i mixern och kör hårt. Sedan ripplar du ner olja lite i taget och mixar vidare. Bryt romansalladen i lagom grova munsbitar, häll över dressing i lagom dos och blanda om. Toppa med kyckling, bacon och krutonger, också den rosa picklade rödlöken. Man kan också ha extra parmesanost på.  

Lisbeths äppelkaka
4 ägg
3 dl socker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 hg smält smör
3 äpplen i klyftor
Att strö över: 2 msk socker och 1 msk kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl och jästpulver och rör ned mjölblandningen i äggsmeten.
4. Tillsätt det smälta smöret och häll smeten i en välsmord och bröad form (2 liter).
5. Skala och skär äpplena i klyftor.
6. Stick ned dem i smeten.
7. Blanda socker och kanel och strö över äpplena.
8. Grädda kakan i ca 30-40 minuter, eller tills den har fått fin färg och är torr i mitten. Prova med sticka eller grillpinne i trä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista