Carl Bildt. Foto: Anders Foghagen/Sveriges radio

Bildt om världens reaktion på gasattacken i Syrien

8:07 min

Utrikesminister Carl Bildt är mycket oroad över situationen i Syrien efter den gasattack som inträffade natten mellan tisdag och onsdag.

Hur allvarlig är situationen?

– Det har varit allvarligt i flera år. Mer än hundratusen människor har dödats i inbördeskriget som blivit allt värre. Det som inträffade mellan tisdag och onsdag är en attack skedde med dödliga kemiska ämnen. Vi har alla sett bilderna och känner avsky för det. Det här är en attack som kommer från regimens styrkor och jag kan inte veta vem som har beordrat attacken men FN-inspektörerna tar prover som vi kan få svar inom de närmaste dagarna, säger Carl Bildt.

Är det problematiskt att flera ledare uttalar sig om skuldfrågan innan man vet?  

–  Inte nödvändigtvis. Jag har också uttalat mig. Det måste vara en reaktion från världssamfundet, FNs säkerhetsråd. Det är en självklarhet. Vi kan inte stillatigande sitta och se sådana saker hända men det är också viktigt att vi avvaktar och begär fram rapporten från FNs inspektörer.  

England, Frankrike Danmark, Turkiet säger att man kommer att stötta USA vid en militär intervention. Vad innebär det?

– Där är vi inte ännu, säger Bildt. Låt oss se vad som sägs i FNs säkerhetsråd. Det Storbritannien har gjort idag är framförallt att ha lagt fram ett förslag till en resolution i säkerhetsråd. Det tycker jag är bra. Där kommer man att vara rätt tydlig med att man vill höra vad inspektörerna har att säga, säger Bildt.  

Har Sverige fått någon förfrågan om att delta i någon militärinsats?

– Nej, det har vi inte fått och får vi det så blir det en ganska begränsad insats. Däremot har jag haft löpande samtal med de nordiska och euroepiska kollegor om det som händer just nu. För mig är slutsatsen att vi européer måste agera gemensamt, agera tillsammans. Vi kan ha möjlighet att hjälpa människor, säger Carl Bildt.

Vad ska jag svara min 7-sjuåring som frågar om det blir krig?

– Att det hoppas du absolut inte! Säger Carl Bildt, men du måste också svara henne att; tyvärr, det är redan krig men nu gäller det att se till att kemiska vapen inte används mer.

Storbritanniens utrikesminister William Hague ställde in sitt besök här och nu undrar nog många med mig om president Obama kommer att ställa in mötet i Sverige nästa vecka.

– Det vet jag inget om. Det är ju ett G20-möte i St:Peterburg för att diskutera den globala ekonomi och det skulle vara mycket olyckligt om det inte skulle äga rum.

Vad känner du innerst inne?

– En stark oro, säger Carl Bildt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista