Kent Finell från Svensktoppens 40-årsjubileum 2002. Foto:Jan Collsiöö/Scanpix.

Jag minns Kent Finell

Under förmiddagen nåddes jag av beskedet att radiolegendaren Kent Finell avlidit efter en kortare tids sjukdom. Han anställdes på radiounderhållningen 1969 och kom att arbeta med radiosuccéer som ”På väg” ”Vardag” och ”God morgon” - där han bildade par med Mona Krantz. Men kanske allra mest blev kanske Kent Finell känd genom Svensktoppen - som han ledde i sammanlagt 20 år...

Jag lärde känna Kent Finell när jag kom till radion som 18-åring. Jag gick också i radiounderhållningkorridorerna - och han, likt Tellemar, Perrolf och Mona Krantz var en av de stora som jag lärde mig av... Även om vi inte gjorde samma typ av program eller intervjuer så behärskade han hantverket radio... Och hans hejarop och beröm när jag var ny och prövade mig fram bär jag för alltid med mig.

Vi hamnade bredvid varandra på en redaktionsmiddag - vilket var extra kul eftersom han alltid kunde de bästa snapsvisorna till kräftskivan. Han var både privat och också inte - men alltid noga med sin integritet i officiella sammanhang. Jag glömmer aldrig hur han berättade för mig - "Jag blev gubbe redan när jag var 24..."- Så Gubben Kent - ha det så kul i himlen!

Kent Finell blev 69 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".