Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips vecka 35

Plommonskörden kan bli fruktigt vin

Publicerat torsdag 29 augusti 2013 kl 09.00
Carl Jan Granqvist vintips för vecka 35
7:18 min
Plommon kan användas till mycket, bland annat vin. Foto:Leif R Jansson/Scanpix.

Nu dignar våra träd av mogna plommon. Det finns mängder av roliga och goda sätt att ta till vara på dessa plommon: pajer, marmelader, kompott, sylt eller att servera dem inkokta är bara några förslag. Carl Jan Granqvist har valt ut två drycker vilka fungerar utmärkt till rätter där plommon får stå i centrum eller som tillbehör. Den första drycken är ett plommonvin från Japan och den andra ett klassiskt rött vin från Côtes-du-Rhône i Frankrike.

Dryck 1: Fruktvin

Takasago Umeshu nummer 121 på Systembolaget

Systembolaget lanserar nu på måndag den 2/9 ett japanskt plommonvin. Umeshu är det japanska ordet för plommonvin. Framställningen går till så att de skördar hela omogna plommon som de tvättar och avstjälkar innan plommonen får ligga och dra tillsammans med sake eller shochu (sake-destillat) och sockerlag i cirka ett år. Därefter tar man bort plommonen och fruktvinet får sedan mogna på ståltankar i två till tre år. Serveras svalt kring 8 grader till plommonpajen eller varför inte göra en plommonkompott och servera med vaniljglass.

Doft: Exotiskt och nyanserad med mängder av plommon, apelsin och aprikoser.

Munhåleupplevelse: Ren, lite parfymerad och söt med smak av plommon, körsbär och marsipan.

Alkohol: 11%

Pris: 89 kr

Dryck 2: Rött vin

2010 E. Guigal Côtes-du-Rhône nummer 2011 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från Södra Rhône dalen i Frankrike och är en klassisk Côtes-du-Rhône från producenten E.Guigal. Marcel Guigal har gjort otroligt mycket för att höja kvalitén och för att sprida Rhône-dalens viner runt om i världen, han har till och med kallats Rhônedalens kejsare. Detta vin passar utmärkt att servera till en mustig lammgryta med plommon eller varför inte till en bit lagrad ost med en plommonmarmelad.

Doft: Härligt kryddig med rostade fat, mogna plommon, lagerblad och björnbär.

Munhåleupplevelse: Ren och kryddig smak med mängder av plommon, vitpeppar, björnbär och viol.

Alkohol: 14 %

Pris: 99kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".