1 av 2
En brittisk vovve som dock inte är de av de aktuella nätvalparna. Foto:Seth Wenig/AP Photo/Scanpix.
2 av 2
Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Nätvalpar dör

3:58 min

Den oseriösa handeln med hundar på nätet fortsätter. Enligt brittiska kennelklubben köps nästan var tredje hund på nätet i storbritannien, men i många fall mår hundarna inte alls bra. Nästan var femte valp som köps på nätet dör inom ett halvår. Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben är oroad.

– Jag tror att det är okunskap som gör att man handlar på annons.

Vilka risker tar man?

– Störst risk tar man om man tar en hund från andra länder, säger Hans Rosenberg. Då vet man inte vem hunden härstammar ifrån, hur de är uppfödda, vilka sjukdomar hunden har, om det finns parasiter. Man ställer ju krav när vi köper kläder eller bilar och det bör man göra här också. Man ska ha en hund i kanske 10 år.  

Vad vet ni om de oseriösa säljarna som specialiserat sig att sälja via nätet?

– Att pengar är drivkraften. Många hundar smugglas in från andra länder. Man vet inte vem pappa eller mamma är, hur gamla tikarna är. Det kanske inte är lagligt att sälja dem. Problemen som kan uppstå är höftproblem, ögonsjukdomar och annat.

Kan det vara så att man tror att man räddar hunden genom att köpa den?

– Jag förstår att man kan känna så. Man räddar den men man kan ju få problem efteråt. Det bästa är att fråga innan du träffar säljare och valpen för när du träffar dem så kanske du redan är såld, säger Hans Rosenberg.  

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista