De dejtingbara Emelie Felderman och Anders Moberg. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

De dejtbara letar kärleken

5:50 min

Att hitta den rätta är ju inte det allra lättaste. Man ska våga bjuda ut på dejt, hitta spännande saker att tala om och så ska det ju säga klick. Vi har sett en rad dejtingserier på tv och för några veckor sedan var det premiär för ytterligare en: "De dejtbara". Det handlar om åtta funktionsnedsatta singlar som letar efter kärleken. Emelie Felderman och Anders Moberg är två av dem.

– Min tanke med att vara med i programmet var att synliggöra mitt liv, säger Emelie Felderman. Jag vill avdramatisera det här med funktionshinder.

Hur är ditt liv?

– Det är nog ganska likt andra människors liv.

Hur bemöts du?

– Många tror att CP är mentalt. De tror att jag inte kan saker och att jag är skörare än jag är.

Tror de att du inte kan ha sex för att du sitter i rullstol?

– Ja, det får jag ofta höra och det har ännu inte hänt men jag tror att det ska gå bra, säger elie Felderman.

– För min del ställer jag upp i programmet för att kunna hitta kärleken, säger Anders Moberg. Men också för att hjälpa andra, exempelvis människor med Aspberger syndrom eller ADHD.

Hur fungerar det sociala samspelet?

– Man brukar säga att antingen är det är rakt på eller inget alls. Vi brukar säga att vi som har Aspberger syndrom är lite som Botkyrka kommun, långt ifrån lagom. I en dejtingsituation är vi för mycket på eller av. Man blir osäker och vet inte vad man ska säga.

Det låter som de flesta av oss i och för sig…

– Ja, det är svårt för de allra flesta men extra svårt för oss med diagnoser, säger Anders Moberg.

Hur är din drömtjej?

– En tjej som har de här funktionsnedsättningarna. Jag fungerar bättre ihop med dem. De talar samma språk, säger Anders Moberg.

– Min drömperson ska vara rolig, äventyrslysten och spontan, säger Emelie Felderman. Han behöver inte ha en funktionsnedsättning men han ska prata norrländska. Jag har en löjlig dröm om att vakna upp med någon som pratar norrländska varje dag! Det vore härligt, säger Emelie Felderman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista