1 av 2
När president Obama reser har han med sig många Secret Service-agenter. Här från en flygbas i Colorado förra året. Foto:Pablo Martinez Monsivais/AP Photo/Scanpix.
2 av 2
Foto:Secret Service/AP/Scanpix.

Obamas besök är en "big deal"

Michael Sanz, Svensk Flyghistorisk Förening
2:27 min

Det är väl ingen som har missat att USAs president Barack Obama kommer till Stockholm på onsdag? Upp mot 29 flygplan, 50 bilar och några helikoptrar transporteras hit. 500-700 personer, varav ett läkarteam som har med sig en uppsättning blod av presidentens blodgrupp, en officer som bär med sig koderna till de amerikanska kärnvapnen och presidentens egna kockar ska enligt uppgifter följa med Obama till Sverige.

– Det är som en teaterföreställning. Det går enligt ett manus. Varenda steg planeras så att det går perfekt, säger David Landes är chefredaktör på nättidningen ”The Local” och han var involverad när den före detta presidenten George W Bush var på besök i Göteborg 2001.

Hur går förberedelserna till?

– Diskussioner som börjar tidigt mellan ambassader, UD, Vita Huset men det bestäms ganska sent. Secret Service förbereder sig för att minska hot mot presidenten. De tränar att köra bilen sträckorna som presidenten ska färdas på.

Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen säger att det kommer att bli mycket besvärligt i Stockholmstrafiken under dessa dagar och det bästa rådet han har att ge till bilisterna är att ha tålamod. De som har möjlighet att jobba hemifrån borde göra det.

– Vi ska se till att det här blir ett säkert besök både för presidenten och för stockholmarna, säger Kjell Lindgren. Det kommer att vara 2000 poliser i tjänst under besöket.

Det är ju också många som kommer försöka få sig en glimt av Obama när han kommer hit men många som hoppas på att få se Obamas flygplan. De kommer att finnas åtskilliga ”spotters” på Arlanda när president Obamas Air Force One landar på onsdag morgon.

Michael Sanz, kansliföreståndare på Svensk flyghistorisk förening berättar att en spotter är som en fågelskådare som sätter ett kryss när man hittat en ny sort.

Presidentens helikopter kom till Gärdet och någon fick syn på den. Är det skillnad när man inte är beredd och den dyker upp?

– Ja, det är stor skillnad, att vara där och då. Det är big news! säger Michael Sanz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".