En man och en kvinna sitter och sörjer vid en död kropp efter den misstänkta gasattacken i Syrien. Foto: Scanpix.

Syrierna får löfte om att stanna i Sverige

"Det är ett tveeggat svärd"
3:56 min

Morgonens besked att flyktingar från Syrien kommer att få stanna i Sverige innebär en lättnad för de som redan är här men för dem som vill ta sig från Syrien till Sverige är det en svår resa som väntar. De stora vinnarna på det permanenta uppehållstillståndet kan bli flyktingsmugglarna.

– Oftast sker det via människosmugglare som finns i Beirut, Libanon  eller i Turkiet och där kommer man överens om pengar - sen smugglas man till Malmö eller Stockholm, säger Alexandra Sandels, frilansjournalist som bevakat flykten från Syrien till Sverige.

Hur går smugglingen till?

– Det sker landvägen via lastbillar eller gummiflottar till Grekland. Man betalar ofta för ett falsk visum eller andra falska handlingar.

Vad kostar det att ta sig till Sverige?

– Det kan handla om cirka 17 000 dollar och lika mycket för sina barn. Det brukar väl ligga mellan 14 000-17 000 dollar. Lite billigare är det att komma med lastbil.

Vilka är det som har  råd att använda sig av smugglare?

– Det är medelklass och egna företagare men också en del som är fattigare och då samlar släkten in pengar, säger Alexandra Sandels.

Finns det risk att smuggeltrafiken ökar nu när de som lyckats ta sig till Sverige lovats ett permanent uppehållstillstånd?

– Ja, absolut och smugglarna kommer nog att tjäna mer pengar nu för nu kommer man antagligen betala för alla familjemedlemmar att smugglas på samma gång, tror Alexandra Sandels.

Innebär det också en ökad risk att syrierna blir utnyttjade och lurade?

– Ja, det kommer att utnyttjas men samtidigt hade flyktingarna kanske dött om de inte smugglats ut.  Folk utnyttjas men smugglarna räddar också liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".