1 av 3
Kudden som den såg ut i natt. Foto: Philip Rucker
2 av 3
Philip Rucker, journalist som följer med presidenten på resan.
3 av 3
Air Force One. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Rapport inifrån Air Force One

"He is very serious"
4:09 min

Med ombord på presidentens flygplan, Air force One fanns förutom Barack Obama och hans stab också Philip Rucker som arbetar som journalist på Washington Post. Han berättar för Lotta Bromé om presidentens personliga kudde och om hur president Obama är som person.

Hur var resan?

– Det var trevligt. Vi flög över i natt och nu är det är en vacker dag, säger Philip Rucker, journalist på Washington Post. Vi sov lite på resan över.

Det finns en bild på presidentens personliga kudde som Philip fotografterat inifrån planet och den kan man se på P4 Extras hemsida – har han alltid med sig en personlig kudde?

– Haha, det är en intressant fråga men det finns speciella, märkta kuddar och filtar.  De tar väldigt väl hand om honom och han har allt med sig.

Hur ser det ut?

Det finns tre våningar och han har en pesonlig svit med badrum. Sedan finns det konferensrum och en avdelning för Secret Service.

Pratade du med Obama något på den här resan?

– Nej, inte den här gången men det brukar hända, säger Philip Rucker som följt med Obama på flera resor.

Är det här ett kritiskt besök med anledning av händelserna i Syrien?

– Ja, det är det. När vi lämnade Washington började kongressen debattera frågan och då framförallt frågan om kongressen ska godkänna ett militärt ingripande.

Hur är Obama som person?

– Han är väldig seriös men han är också mycket mån om sin familj. Han håller distansen till oss. Vi får inte komma allt för nära.

Vad är viktigast för honom just nu?

– Han tycker att klimat och handel är viktigt men det som händer i Syrien är viktigast just nu. Han kommer också att vilja höra Sveriges ståndpunkt i frågan.

Have a nice time in Sweden, Philip Rucker.

– Thank you, I looking forward to it, säger han.  

Fakta Air Force One

Air Force One är egentligen inte ett speciellt flygplan utan beteckningen på det plan som den amerikanska presidenten flyger i, vilket det än är. Idag är dock AIR Force One vid långresor  alltid en av två ombyggda Boeing 747:or. De rymmer tre våningar med utrymme för bland annat  avancerad kommunikationsutrustning och en särskild presidentsvit med eget badrum och konferensrum. Planen kan tankas i luften och har därmed en i princip obegränsad möjlighet att flyga presidenten vart han vill. Vanligen reser både presidentens rådgivare och utvalda journalister med i Air Force One, och vanligen följer också ett antal transportplan, bland annat med presidentens bil, en likaledes specialbyggd limousin som ibland kallas The Beast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".