Vinerna sorteras efter land. Foto: Magnus Fond/Systembolaget
Carl Jan Granqvists vintips vecka 36

Nya viner i September

I måndags hade Systembolaget sin tredje lansering av nya artiklar i det fasta sortimentet för 2013. Det sammanföll även med att deras butiker fått nytt utseende baserat på deras nya sortimentsmodell. Den nya modellen innebär att vinerna kommer att stå indelade efter land och pris istället för som tidigare enbart efter pris. Vidare kommer även sortimentet att anpassas efter den lokala efterfrågan, i butiker där vin är väldigt populärt kommer utbudet att fördjupas och i butiker där det säljs mer öl och sprit kommer vinet att få stå tillbaka.

Det skall bli intressant att följa om denna nya modell faller väl ut i praktiken, säger Carl Jan Granqvist. Samtliga viner kommer fortfarande att finnas beställningsbara till alla butiker, precis som idag. Överlag tycker jag att det är många intressanta nyheter och denna vecka har jag valt att rekommendera två, ett vitt vin och ett rött vin, säger han.

Dryck 1: Vitt vin

2013 Kleine Zalze Vinyard selection Semillion nummer 2158 på Systembolaget

Veckans vita vin kommer från Sydafrika och närmare bestämt området Stellenbosch vilket ligger cirka fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Druvan bakom vinet är den franska Semillion vilken annars återfinns i Bordeaux området i Frankrike. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats på sin jästfällning, även kallat ”Sur lie”, detta för att få mer komplexitet. Vinet passar utmärkt till blåmusslor serverade i en gräddig vitvinssås.

Doft: Ren och härligt ungdomlig med mängder av gula päron, mineraler och lite mogen mango.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med inbjudande ungdomlig frukt syra och fylld av gula päron, bivax och tropisk frukt.

Alkohol: 13,5%

Pris: 89 kr

Dryck 2: Rött vin

2012 Torres 5G Garnacha nummer 2744 på Systembolaget

Från Aragonien i norra Spanien kommer veckans andra vin.  Bakom vinet står den enormt inflytelserike vinproducenten Miguel Torres. Vinet är gjort på druvan Garnacha och druvorna är tagna från såväl unga som riktigt gamla rankor. Vinet är otroligt matvänligt och passar det mesta men varför inte servera det i sin enkelhet till lite charkuterier och spanska ostar.

Doft: Ungdomligt fruktdriven doft med inslag av nyplockade björnbär, vildhallon, lakrits och viol.

Munhåleupplevelse: Stor inbjudande fruktig smak med mängder av björnbär, hallon och kryddor.

Alkohol: 14%

Pris: 69 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".