Dregen satsar på solokarriär. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Dregen på egna ben

17 min

Han är Sveriges största rockstjärna. Den enda, säger en del. I över 20 år har han och ursprungsmedlemmarna hållit ihop bandet Backyard Babies, men nu är det dags för hans allra första soloplatta. Och en självbiografi. Dagens gäst är Dregen.

Dregen har jobbat hårt under senare tid och tappat håret på grund av det.

 – Min doktor säger att jag har jobbat lite för mycket. Jag skrev min soloskiva och jag skrev bok och jag blev far så det var mycket. Var det värt det? Ja, det var det. Jag har väl fått mycket varningssignaler under de senaste tio åren, men jag har inte lyssnat på det.

Tar du det lugnare nu då?

– Nja, nu sitter jag nog här och snart kommer boken men det är nog skapandeprocessen som är mest stressande. Jag är en tävlingsmänniska, säger Dregen.

– Den stora grejen är att försöka koka ner hela min skivsamling till en enda skiva. Jag vill att lyssnarna ska fatta vad jag har för samling, vad jag lyssnar på och vad jag växte upp med, säger Dregen. Det kommer att vara mycket gitarrer. Den spretar också på ett fint sätt.

Har du alltid varit en rocker?

– Ja, det har jag nog. Jag såg ”filmis” med Kiss och sedan var jag som besatt.

Han slog igenom med The Hellacopters, men lämnade bandet för sitt nästan livslånga förhållande med Backyard Babies. Han är stenhård rockstjärna och samtidigt folklig, vilket ju är en bedrift i sig. Och nu ställer han sig för första gången på helt egna ben, med både en soloplatta och en självbiografi.

Stämmer det att du blev rockstjärna för att du är rädd för att leva ett vanligt liv?

– Jag är fortfarande väldigt imponerande av vanligt kneg. Jag åkte från Spanien igår och var inne på en hamburgerrestaurang och jag fattar inte hur folk kan stå och jobba under en sådan press? Jag har aldrig trivts med att ha en chef över mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista