Pulled pork kan serveras på alla möjliga sätt - exempelvis som här, i ett hamburgerbröd. Foto: AP Photo / Matthew Mead / Scanpix
lördag 7 september

Vad är egentligen pulled pork, Alexandra Zazzi?

Sötma, hetta och spiskummin
7:31 min

Idag är det dags för en riktigt amerikansk klassiker som blivit allt mer populär i Sverige - pulled pork. Alexandra Zazzi berättar mer om rättens ursprung, och levererar dessutom ett smaskigt recept för den som vill försöka sig på att laga det hemma.

Recept på pulled pork South Carolina style

  • 2 kg fläskkarrè i bit

Rub

  • 1 msk salt
  • 0,5 msk grovt malen svartpeppar
  • 1 msk mörkt moscovado socker eller brun farin
  • 0,5 msk rörsocker
  • 1 msk spiskummin, malen
  • 1 msk chilipulver
  • 1-2 tsk cayennepeppar
  • 2 msk paprika pulver

Att servera till:

       BBQ sås

  • 1 dl passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk chilipulver
  • 1 chili, spansk peppar eller liknande, styrka efter smak, finhackas
  • 0,5 tsk sellerifrön, krossas
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk matolja
  • 1 msk mörk sirap eller lönnsirap
  • 2 tsk liquid smoke essens, finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer (alternativ ställ in såsen i röken 1 timme)

      Coleslaw

  • ¼ liten vitkål
  • 2 Morötter
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk majonnäs, helst egegjord
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • Salt och svartpeppar
  • Lite vatten

Mjukt bröd

Gör gärna så här:

Tag ut köttet att tempereras i rumstemperatur 1 timme innan du börjar.

Rub
Blanda samman kryddorna och gnid in i köttet. 

I rökgrill eller liknande
Lägg in köttet och tillaga 6-8 timmar på 80 grader, servera med såsen, coleslaw och brödet.

I vanlig ugn, lite pyssligare men värt mödan
Gör dubbelt av BBQ såsen, ge de kryddade köttet lite lätt stekyta i panna med lite matolja.
Lägg in i en tjock emaljgryta med lock, häll över en sats av BBQ såsen och ställ in ugn med lock i 10 timmar på 90 grader, kontrollera efter några timmar och pensla runt köttsafterna och såsen. Vill du låta den gå över natten sänk värmen till 70 grader och häll på 2 dl vatten, sätt på tätt slutande lock så sköter den sig själv.

Coleslaw
Rör samman majonnäs, crème fraiche, oregano, salt och peppar. Ha i lite vatten för att ge lättare konsistens.
Strimla vitkålen och morötterna fint. Blanda med dressingen och servera.

Sås
Rosta alla de torra kryddorna i en panna några minuter, rör i matolja och tomatpuré och värm ytterligare några minuter.
Rör i resten av ingredienserna och låt sjuda 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. socker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".