Elever på väg in på Lundsberg igen. Foto:Jessica Gow/Scanpix.

Eleverna återvände till Lundsberg

3:00 min

Idag öppnar internatskolan Lundsberg igen efter förvaltningsdomstolen upphävt skolinspektionens beslut om en omedelbar stängning. P4 Värmlands Annika Ström är på skolgården och berättar att det är ganska lugnt idag.

– Det har varit mycket möten. Eleverna säger att det börjar bli som vanligt men det har varit oroligt och många frågetecken.

– Alla på skolan, elever, peronalen, styrelsen ska gå iogenom den här processen tillsammans, säger eleven Philip.

Annika Ström berättar att man tagit in extrapersonal och föräldrarna ska också vara här kvällar och helger. Det är fortfarande oklart vad som hänt med eleverna som är misstänkta för att ha misshandlat andra elever med strykjärn.

– Alla utom sju har kommit tillbaka hit men det är oklart om det beror på att de valt andra skolor, säger Annika Ström.

När Skolinspektionen stängde Lundsberg den 28 augusti valde Skolverket att hålla inne med utbetalningen av stadsbidrag för skolans utlandssvenska elever men nu betalas det bidraget igen, skriver Skolverket på sin hemsida idag. Lundsbergs skola får runt 2,7 miljoner kronor årligen i statsbidrag.

Samtidigt pågår en förundersökning om misstänkt bidragsfusk. Skolverket har polisanmält såväl Lundsberg som de två övriga riksinternaten i Sigtuna och Gränna för att tagit emot bidrag på felaktiga grunder. Också den frågan utreds vidare.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista