Tommy Myllymäki. Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Tommy Myllymäki siktar mot guld

18 min

Han tog silver i Kock-VM 2011 och ingen svensk har tidigare tävlat i VM två gånger, men Tommy ger sig inte. Han  tänker tävla igen och den här gången tänker han ta guld. Bara en svensk har tidigare vunnit detta Bocuse d’Or, som tävlingen egentligen heter, och det är Mathias Dahlgren, som Tommy praktiserade hos under sin kockutbildning. Dessutom vann Tommy Kockarnas Kamp i tv4 i fjol, när han i finalen svängde ihop de bästa såserna. Och det måste ha givit blodad tand, för nu släpper han också sin första kokbok; kort och gott kallad ”Såser”.

– Båda ska lira hand i hand, säger Tommy Myllymäki. Men är köttet lite torrt kan man rädda det med en bra sås.

Händer det att du köper pulver-sås?

– Åh nej, aldrig! Men det kan väl hända att jag köper en färdig hamburgerdressing någon gång.

Det här med att slå en bearnaise... Det står ofta i kokböcker att "det är inte så svårt som du tror, det är bara att..." och så står man där med en skuren sås och kökskaklet fullt med smörstänk. Vad är hemligheten?

– Det är faktiskt inte så svårt. Man måste vara lite bondsmart och klok. Man måste förstå kemin bakom. Ägg koagulerar om det blir för varmt . Det får inte heller bli för kallt. Smör kan bli otroligt varmt. Man får hålla koll på temperaturerna. Ofta har man nog smöret i för tidigt. Man måste börja långsamt och så måste det finnas lite vatten i, säger Tommy Myllymäki.

 2011 tog Tommy Myllymäki hem silvermedaljen i Bocuse d'Or, också kallat Kock-VM och de flesta brukar nöja sig med att ställa upp en gång, men du tänker göra det igen? Varför?

– Det är en konstig grej det där men jag känner att jag har mer att ge, säger han. Det är ju kul att vi har EM-tävligen i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista