Sofia Sjöström, P4 Extras PT. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Premiär för ny serie

PT Sofia Sjöström drar igång hösten

"Gör det enkelt så att du blir sugen"
6:16 min

Idag är det premiär för P4 Extras nya PT. Sofia Sjöström ska peppa oss till ett aktivt liv. Hon är uppvuxen med träning och är nu en av Sveriges populäraste träningsbloggare. Hon gästar programmet i sista halvtimmen idag, mellan 14.30-15.00.

– Jag gillar det som är lätt och enkelt. Vi gör det oftast svårare än det behöver vara.

Om man tycker det är jobbigt att gå till gymmet, vad gör man då?

– Man behöver inte göra det så svårt. Det handlar om vardagsmotion. Du behöver röra på dig i 30 minuter om du har ett stillasittande jobb. Vi har hört tipsen förut men jag säger det igen för det funkar faktiskt.

– Det är viktigt att börja på noll och arbeta sig uppåt. Många vill börja på fem, lyfta tungt men kan man inte lyfta sin egen kropp så är det att börja i fel ände. Det är därför viktigt att börja från början, säger Sofia Sjöström.

– Det kan ju vara trist att promenera men det är en bra början. Sedan kan man ta till intervallträning. Hoppa rep eller simma kan fungera bra. Spring i slalombacken eller spela innebandy fungerar också. Gör det som är kul.

Hur länge ska man köra i intervallträning?

– Det kan vara att köra aktivt i 20 sekunder och vila i 10, upp till  2 minuters aktiv träning eller 800-meters lopp för att vila i 1-3 minuter. Det viktiga är att bestämma sig innan för om man väljer att se hur mycket man orkar så orkar man ingenting till slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".