Sugen på app-äpple? Leta i mobilen så kan du hitta. Foto:Malin Hoelstad /Scanpix.

Hitta gratisäpplen med app

Om du inte har egna fruktträd men ändå är sugen på till exempel svenska äpplen och plommon så finns det ett antal fruktträd som det är tillåtet att plocka ifrån och det går att hitta dem via en app i telefonen. Matti Ryhänen, initiativtagare till appen säger att det just nu finns 1200 lovliga träd att plocka ifrån.

– Av de 1200 träden är 40% äppelträd.

Finns hela Sverige med?

Ja, men de flesta träden är från storstadsregionerna men geografiskt finns träden från Skåne till långt upp i norr, säger Matti Ryhänen.

Var i städerna finns de här träden oftast?

– Typiskt är 50-talsförorter. Det verkar som om man ofta valde att plantera träd samtidigt som de byggdes.

Finns det nåt fruktträd här, nära radiohuset?

– Ja här ser man att du har 400 meter till ett päronträd upp mot Valhallavägen och ett plommonträd inte så långt därifrån.

Kan ni veta att folk verkligen bara lägger ut träd som jag verkligen får plocka ifrån?

– Inte helt 100 men vi brukar gå in på satellitbild och se hur det ser ut och då brukar man kunna se att det är en allmänning och inte en villaträdgård.

Om man är villaägare och inte orkar ta hand om mer i trädgården - kan man lägga upp sitt eget träd då?

– Ja, det förekommer men för att vi ska veta att det inte är någon som gör detta olovligen så är det bra om man skriver nån liten notering så är det mindre risk att vi tar bort det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista