Bron där misshandeln ägde rum. Foto: Drago Prvulovic /Scanpix.

Pappan skulle kastas från bro

5:45 min

I söndags blev en ung pappa grovt misshandlad på en gångbro över en trafikerad väg i Malmöförorten Kroksbäck. Bråket ska ha uppstått då pappan mötte ett sällskap som först sparkade på en leksak som hans son hade. När han försvarade leksaken och sonen blev han slagen och de som misshandlade honom försökte också kasta ned honom från bron. Pappan, som är svart, fick också höra skällsord över sin hudfärg.

Många har upprörts över det som har hänt. Radio Malmöhus reporter Nadia Jebril har varit i Kroksbäck där det här hände hela förmiddagen och hon säger att känslorna är blandade. Många visste inte ens att det har hänt. Men andra är chockade och många är ledsna.

En malmöbo har tagit initiativ till en demonstration mot rasism nästa söndag med anledning av misshandeln vilket har lett till häftiga diskussioner på sociala medier. Vad är det som har diskuterats?

– Det är människor som invänder att de som gav sig på pappan inte är etniska svenskar själva och därför ska det inte vara ett hatbrott, men Mina Hesar som har startat detta invänder själv att det inte har med saken att göra, rasism som rasism, det är rasismen i sig hon vänder sig emot, inte vem som för tillfället utövar den, säger Nadia Jebril.

– Minst hundra personer har varit på bron under händelsen. Många har försökt att avhjälpa situationen men sen gick alla sin väg, sa vittnet Musa.

Thomas Bull, hatbrottsutredare vid polisen i Malmö säger att det är problem att få folk att vittna men det är inget som eskalerar.

Vad har ni för spår efter personerna bakom misshandeln?

– Vi har ju vittnen, vi utför dörrknackningar och gör tekniska undersökningar. Vi arbetar på bred front och undersöker olika möjligheter.

På sociala medier har det inför den utlysta manifestationen diskuterats kring gärningsmännens eventuella etnicitet, att de kommer någon annanstans än från Sverige från början, spelar det någon roll för er, för om det rubriceras som hatbrott?

– Nej, inte alls. Det är hatbrott om någon i samband med brottet uttrycker nedsättande ord om den andras etnicitet eller hudfärg eller sexuell läggning.

Kommer ni att lösa det här?

– Jag är alltid optimist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista