Gröna äpplen. Foto:Leif R Jansson/Scanpix.
Carl Jan Granqvist vintips v.37

Äppel, päppel, pirum, parum på franska

Det skördas, mustas och syltas för fullt runt omkring i vårt avlånga land. Årets svenska äppelskörd varierar beroende på vart i landet man befinner sig, i vissa fall har den korta våren och tidiga sommaren gjort skörden betydligt mindre än vanligt. Denna vecka har Carl Jan Granqvist vänt sig till Frankrike för att se hur de tar vara på sina äpplen på bästa sätt. Han har valt ut två drycker från Normandie i nordvästra Frankrike. Det första är en härligt förförisk äppelmust och det andra en klassisk välgjord fransk cider.

Dryck 1: Äppelmust (alkoholfritt) 75cl flaska

Jus de Pommes Artisanal Pétillant nummer 1990 på Systembolaget

Veckans första dryck är en kolsyrad äppelmust från producenten La Ribaude vilken drivs av familjen Deschamps sedan hela nio generationer. De är idag den största producenten av ekologisk calvados och de har stora äppelodlingar till sitt förfogande, hela 150 hektar cideräpplen som sluttar mot söder i hjärtat av ciderområdet Pay d´Auge. Precis som de flesta producenterna här gör de förutom must även cider och calvados. Ett utmärkt alternativ till vin vid middagsbordet.

Doft: Ren och inbjudande doft med mängder av mogna äpplen följt av örter och honung.

Munhåleupplevelse: Frisk och söt med pärlande kolsyra uppbackad av härligt mogna äpplen och honung.

Alkohol: Alkoholfritt

Pris: 39 kr för 75cl

Dryck 2: Cider 75cl flaska

Le Père Jules Demi Sec nummer 88314 i Systembolagets beställningssortiment

Bakom denna klassiska Normandie cider står familjen Desfrièches vilka började göra cider redan i början av första världskriget. Då odlingarna låg mitt i stridslinjerna var detta naturligtvis problematiskt men efter krigets slut tog produktionen äntligen fart. Idag är det fjärde generationen Desfrièches med sonen Guillaume i spetsen som styr odlingarna och ciderproduktionen framåt. Klassisk fransk cider passar vårt klassiska svenska kök väl då syran från äpplena ofta balanserar de sötsyrliga element som återfinns i maten. Cider passar naturligtvis även fantastiskt bra till matiga Crêpes, gärna fyllda med någon god skinka och ost.

Doft: Härligt ren och fruktig med utvecklade toner av mogna äpplen och lite honungssöt.

Munhåleupplevelse: Inbjudande och saliverande med en viss sötma samt pärlande kolsyra och frukt i form av mogna äpplen, lite päron och mineraler.

Alkohol: 4%

Pris: 83 kr per flaska (säljs endast i låda om 6 flaskor)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista