Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carina Holmberg och Alexandra Zazzi stoltserar med sina pizzadegar. Foto: Johanna Storm / SR
lördag 13 september

Inget zzzömnpiller när Zazzi lagar pizza

Ursprungligen en fattigmansrätt
8:02 min

Finns det någon som inte älskar pizza? Det finns säkert en hel del som väljer att inte äta pizza för att det kan vara ganska energirikt (fast det finns bra knep att göra den smalare), men tycker att det är gott - det gör nog de flesta.

Det roliga med pizza är att den kan komma i så många skepnader. Den kan hämtas i kartong hos kvarterets pizzabagare, den kan halvlagas hemma av köpedeg från mataffären eller till sist kan den med mycket ”amore” lagas från grunden hemma med familj och vänner. Har man egen deg att leka med kan man baka massor av varianter av det goda brödet.

Tips och knep
Kavla ut degen på ett ugnsark (teflon, finns att köpa i välsorterade butiker) och lägg sedan in hela arket i ugnen. Perfekt om man gör flera pizzor och de väntar på att bakas av (fastnar inte i underlaget).

En kul överraskning om du gör pizza i långpanna: skär mozzarella i tunna stavar och vik in i kanten på din pizza.

Välj den ört du vill att pizzan skall smaka av. Man behöver inte gödsla på med torkad oregano om man inte tycker om det.

Mozzarella är en seg ost och smälter inte riktigt på det sätt vi vanligen ser hos ost. Framför allt inte i våra hushållsugnar som inte riktigt kommer upp i lika hög värme som ugnarna hos pizzerian. Lite beroende på kvalitén på osten och på hur finfördelat man lagt den på pizzan så smälter den olika. Många pizzerior brukar riva osten och blanda med riven gräddost för att få ett bra ostlager.

Snabbfrys chevré innan så är den superlätt att smula.

När det gäller köksutrustning är det några saker som hjälper om man vill få sin pizza extra god och krispig. En pigg ugn och en pizzasten tar både din hemlagade pizza och köpepizzan till nya nivåer. Tekniken med en pizzasten är ganska enkel: i botten på en vanlig ugn lägger man in en sten som blir upphettad av den vanliga ugnen, lägger man sedan pizzan direkt på stenen blir den genomgräddad och krispig. Pizzastenar finns att beställa i de flesta affärer med köksutrustning.

Hämtpizza med knorr
Ibland hinner man inte med. Då beställer även jag pizza från min lokala pizzakille. Men jag brukar hålla mig till pizza Margherita, den enkla varianten med ost (helst mozzarella) och tomat. Mitt knep är att slå på ugnen och värma upp den ordentligt, när pizzan är hemma och som vanligt svalnat och mjuknat av fukten i kartongen lägger jag in den 4-5 minuter i ugnen på min pizzasten. Krispigheten och värmen kommer tillbaka. Vid servering lägger jag på godsaker. Pricken över i är några droppar god siciliansk olivolja. Då blir den så god så!

 

Hämtpizza med topping
Till 4 pizzor

  • 100 gr ruccola
  • 12 skivor parmaskinka
  • Parmesan att hyvla
  • Olivolja med kraftig smak

Gör gärna så här:
Sätt ugnen på högsta värme, dvs 250-300 grader. Om du har en pizzasten, låt ugnen värmas 15-20 minuter extra. Lägg in pizzan på galler eller sten nederst i ugnen. Låt värma 4-5 minuter, tag ut och strö över toppingen.
Ät och njut!

Här kommer några grundrecept:

Tomatsås

  • 1 burk passerade tomater
  • 1 burk hela tomater av god kvalité
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • 15 blad färsk basilika (eller andra örter efter smak och tycke)

Gör gärna så här:
Finhacka båda lökarna och låt svettas tillsammans med olivoljan i en kastrull. Lägg i båda tomatsorterna och låt sjuda 20 minuter. Mosa de hela tomaterna med en gaffel eller puréstöt och rör om såsen lite då och då. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna innan du lägger på pizzan. Frys gärna ned i lagom portioner till andra tillfällen. 

Traditionell pizzadeg
6 pizzor
Tar lite längre tid att göra men blir härligt god.
Total jäsningstid: 2 timmar

Steg 1

  • 0,5 pkt jäst
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 dl 37 gradigt vatten, fingervarmt
  • 3 msk 00-mjöl (italiensk specialmjöl) alternativt idealmjöl

Steg 2

  • 2,5 dl 37 gradigt vatten, fingervarmt
  • 6-7 dl 00-mjöl (italiensk specialmjöl) alternativt idealmjöl
  • 2 msk olivolja
  • Knappt 1 tsk salt

Gör gärna så här:
Blanda ingredienserna i steg 1 i en bunke.
Lägg över plast och låt svälla på dragfritt ställe i 30 minuter.

Tag sedan mjölet och saltet från steg två och lägg i en degblandare med kroktillsats. Blanda samman, (eller på ett bakbord om du arbetar för hand), lägg i jästen med hjälp av en slickepott, droppa i oljan och vattnet och börja arbeta degen, 8-10 minuter till en blank deg.
Tag upp från degblandaren och arbeta även degen för hand.
Knåda och vik degen kraftigt flera gånger. Vik samman kanterna i botten så att du får en rund fin boll utan veck och lägg i mjölad bunke.
Låt jäsa 1 timme under duk på dragfritt ställe, gärna lite varmare, vid ett värmeelement eller liknande.

Vid utbak: dela degen i 4-6 delar och gör fina runda bollar med samma teknik som innan - man liksom viker in degen så att vecken hamnar i botten. Låt jäsa på lätt mjölat bakbord under lätt fuktad duk i 30 minuter innan du bakar ut till pizza. 

Snabba pizzadegen
3-4 pizzor

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten, fingervarmt
  • knappt 5 dl vetemjöl, special 
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Gör gärna så här:
Rör samman jästen med lite av vattnet.
Rör sedan samman med resten av vattnet, mjölet, oljan och saltet, gärna i minst 10 minuter i en matberedare eller för hand.
Låt jäsa 45 minuter på dragfritt ställe under duk. Dela i så många bitar du behöver.

Spianata tre formaggi
Storlek 25 x 35

  • 1 sats pizzadeg
  • Fyllning
  • 2 dl ricotta eller avrunnen finmald keso
  • 100 gr gorgonzola
  • 125 gr mozzarella, riven
  • Olivolja att pensla med

Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i hälften och kavla ut till en fyrkant, lättast på ett ugnsark.
Strö över eller klicka över all ost, men lämna kanterna fria. Dessa kan du pensla med lite vatten.
Kavla ut andra delen och lägg på som ett lock. Tryck ihop kanterna ordentligt. Gör några snitt med en kniv på ovansidan och pensla med olivolja.

Baka av i ugnen ca 15 minuter tills det fått jämn färg. Låt svalna något innan du skär upp.

Pizzetta
Ger 6 små pizzor

Små pizzor som är lite tjockare och mycket trevliga att ha som bröd. 

  • 1 sats pizzadeg
  • Topping
  • Inlagda kronärtskockor med stjälk
  • 1 dl svarta oliver
  • flingsalt
  • 1,5-2 dl tomatsås
  • Olivolja att pensla med
  • Hyvlad pecorino
  • Timjan

Gör gärna så här:
Sätt ugnen på högsta värme.
Dela degen i 6 bitar, forma till runda platta bröd ca 1,5 cm tjocka.
Gör några hål med fingrarna och pensla på olivolja och sedan tomatsås. Tryck på kronärtskocka och oliv, strö över lite salt och baka av till gyllene längst ned i ugnen i ca 10 minuter.
Tag ut och lägg på osten. Lägg på timjan vid servering.
Dessa är mycket goda kalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".