Viner som passar fint till svamprätter. Foto:Leif R Jansson/Scanpix.
Carl Jan Granqvist vintips v.38

Svamptider

Det är åter dags att låta doften av svamp och smör slå mot våra sinnen från stekpannor runt omkring i landet. Svampsäsongen fortsätter och trots att det varit torrt på sina ställen finns det svamp att hitta i våra skogar.  Denna vecka har Carl Jan Granqvist valt ut två viner från den franska vinregionen Bourgogne.  Det första är ett vitt vin på druvan chardonnay och det andra ett rött vin på den för Bourgogne klassiska druvan pinot noir.

Vin 1: Vitt vin på flaska 2012 Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay nummer 2295 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från vingårdar i de bästa småbyarna i Mâconnais, vilka betecknas Mâcon-Villages. Druvan chardonnay ger här friska, fruktiga viner med härlig mineralkaraktär vilka ibland påminner lite om vinerna från Chablis i norra Bourgogne. Efter skörd och vinifiering lagras vinet på rostfria ståltankar innan buteljering. Otroligt gott att servera kylt till smörstekt svamp på rostat bröd.

Doft: Stor fruktig och ungdomlig doft med mängder av gula äpplen, grapefrukt och en lite smörig ton.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med hög fruktsyra följt av mogna gula äpplen, mineral och örter.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 79 kr

Vin 2: Rött vin på flaska 2011 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits ”Les Dames de Vergy” nummer 5460 på Systembolaget

Veckan röda vin kommer från den familjeägda producenten Antonin Guyon vilken idag styrs av bröderna Michel och Dominique. Druvan bakom vinet är pinot noir vilken är en svårodlad druva men som med rätt förutsättningar kan ge otroligt eleganta och nyanserade viner. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats på franska ekfat innan det buteljerats. Vinet passar utmärkt till svampgrytor eller matiga svampsoppor.

Doft: Stor kryddig och nyanserad doft fullkomligen packad med vildhallon, körsbär, ekfatstoner och örter.

Munhåleupplevelse: Välbalanserad och nyanserad, lite kryddig smak med tobak, lingon, vildhallon och muskotnöt.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 129 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista