1 av 2
Löjrom, något av det dyraste man kan beställa på en restaurang. Foto:Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Ellinor Söderlund kommunalråd Kalix. Foto:privat

Falsk löjrom fick kommunalråd att agera

"Då bad vi om att få se märkningen"
5:54 min

När kommunalrådet i Kalix, Ellinor Söderlund skulle äta middag på lyxhotellet Grand Hotel i Stockholm blev hon serverad något som påstods vara Kalixlöjrom men som i själv verket visade sig vara vanlig löjrom från Bottenviken.

– Vi som är från Kalix ville gärna se märkningen så att romen verkligen var Kalix löjrom och då kom servitrisen tillbaka och sa att det inte var så, säger Ellinor Söderlund.   

Pontus Elvingsson, statsinspektör på livsmedelsverket säger att det händer några gånger per år att vi får in rom som inte är äkta Kalix löjrom. Ibland kan man ha tillagt lite färg så att den är lik den äkta varan.

Hur vet man vad som är äkta?

– Är priset under 1000 kronor per kilo kan man misstänka att det inte är den äkta varan.

Och det här är kommunalrådet Ellinor Söderlunds recept på en lyckad rätt med löjrom:

Halstrad Kamlunge sik med Kalix löjromssås och ljummen potatissallad.

1 halstrad sik
800 gram kokt potatis
100 gram  sockerärtor
2 Rödlökar
100 gram rädisor
50 gram dill
½ gurka skalad och urgröpt
1 deciliter olivolja
2 matskedar vit balsamico-vinäger
1 ask röda mangold skott

Löjromsås
1 matsked gin
50 gram Kalix löjrom
2 deciliter majonnäs
2 deciliter yoghurt
Salt
Peppar
1 tesked honung
1 finhackad rödlök

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".