1 av 4
Anhöriga till Anni Dewani lämnar Westminster Magistrates Court, London där man försöker få maken utlämnad till rättegång, juli 2013. Foto: Lewis Whyld/Scanpix.
2 av 4
Ami Denborg, till vänster, storasyster till den mördade Anni Dewani. Foto:Privat
3 av 4
Xolile Mngeni visar tummen upp efter att ha blivit dömd till livstids fängelse för mordet i domstol i Kapstaden 5 december, 2012. Foto:Schalk van Zuydam/AP Photo/Scanpix.
4 av 4
I mars 2011 besöker föräldrarna Kapstaden och platsen där dottern hittades mördad. Foto:AP Photo/Scanpix.

Systern vädjar till BBC - visa inte dokumentären om mordet på svenska Anni Dewani

"Det ska avgöras i en rättegång, inte på TV"
4:05 min

”När en vacker, ung kvinna mördades på sin smekmånad i Sydafrika, enligt uppgift på order av hennes brittiska make, skapade det rubriker i hela världen. Nästan tre år senare, är mordet på Anni Dewani fortfarande ett mysterium." Så beskriver brittiska BBC dokumentären om mordet på svenska Anni Dewani som ska sändas på torsdag. Annis familj vädjar nu till BBC om att inte sända programmet.

– Vi tycker att de dömer caset i förväg. Det här ska avgöras i en rättssal, inte i en dokumentär. De säger att de har förtroliga experter som utifrån polisrapporten de fått tag på avgör huruvida han är skyldig eller inte. Det är inte okej att göra det i en dokumentär, det ska göras i en rättssal, säger syster Ami Denborg.

Vad kände ni när ni fick höra att BBC höll på att producera dokumentären om Annis fall utan att ni visste om det?

– Det känns väldigt tråkigt. Vi undrar varifrån har de fått tag på information. Polisrapporten är inte offentlig information. Den är till för att användas via en eventuell rättgång.

Hur länge har ni fått vänta på en rättegång?

– Det är en lång process. Vi har väntat i tre år.

I november 2010 åkte Anni Dewani från Mariestad på smekmånad till Kapstaden med maken Shrien Dewani. Där sköts hon till döds och tre män har dömts till fängelse för mordet. Shrien Dewani, som befinner sig på ett psykiatriskt sjukhus, misstänks ha beordrat männen att mörda Anni. Han nekar dock till anklagelserna.

I dokumentären granskar istället rättsmedicinska experter bevis för att sedan avgöra om han är skyldig eller inte. Vad är ni rädda för ska hända när dokumentären sänds?

– Vi är inte rädda men vi vill att alla bevis ska fram i rättegången, inte bara några bevis i en dokumentär.

Ni har skrivit brev till BBC och bett att de inte ska sända dokumentären. Tror du de kommer lyssna på er?

– Nej, det tror jag inte. De kommer sända den. Dessutom finns det bilder som är känsliga som vi har valt att inte titta på. Hur skottet har gått. Hur hon såg ut. Det känns väldigt jobbigt.

Kommer du att titta?

– Jag har ångest för det, säger Ami Denborg.

Vad tror du själv hände din syster?

– Hon blev mördad och jag vill bara veta sanningen och det kommer jag att få veta när det här tas upp i en rättegång i Sydafrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".