Inger Davidson, vice ordförande i Ecpat. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Sexbrottsåtal mot mannen i Kumla kom idag

"Flickan storgråter men tvingas ta av sig"
8:04 min

Idag väcks åtal mot den 45 årig företagare och fd idrottsledare som misstänks ligga bakom en 13 årig Kumlaflickas självmord i mars i år. 45-åringen åtalas för 25 olika sexbrott mot barn. Det grövsta gäller våldtäkt.

– Han har förmått flickorna att visa sig i webcam men det handlar också om våldtäkt som har ägt rum i hans bostad, säger åklagaren Pia Åsberg. Det är en förfärlig historia och lagstiftaren ser allvarligt på dessa brott.

Många undrar nog om mannen kan åtalas för vållande till annans död.

– Nej, det kommer inte att hända för att det inte är juridiskt möjligt men de hot han har framfört gör att brottet ska bedömas som grovt.

45-åringens advokat har i en kort kommentar till TT idag sagt att hans klient nekar till alla anklagelser.

– Det är oerhört sorgligt när det också kommer fram att de man förhört har sett tendenser hos den här mannen men ingen har gått vidare med det. Man väljer att vända bort blicken, säger Inger Davidson, vice ordförande i Ecpat som arbetar mot barnpornografi och sexuellt utnyttjande av barn.

Varför väljer man att blunda för detta?

– Man vill inte inse det och man vill inte bli inblandad. Det är det här som gör att det kan fortgå.

Du har sett polisens film mellan en vuxen man och en tonårsflicka. Hur kan han förmå henne till att göra detta?

– Många säger; Får inte flickorna skylla sig själva? De sitter ju hemma! Men det barnen inte inser är att när de har kontakt med ”Sinom 15 år” så är det egentligen ”Janne 45”. Och har de väl klätt av sig för honom är de i händerna på gärningsmannen. Då kan hoten komma om att bilderna ska läggas ut eller visas för föräldrarna. Jag har sett flickor som storgråter men tvingas att klä av sig för att mannen ska gå på mamman.

Vad känner du inför det?

– Man gråter ju. Då först förstår man att det kan hända.

Det är ju så sorgligt att flickorna inte går till sina föräldrar och ber om hjälp.

– Det kan vara barn som inte har så bra kontakt med sina föräldrar av olika skäl, flickor som har ett bekräftelsebehov hos andra vuxna.

Hur ska man komma tillrätta med det här?

– Vi måste prata med barnen. När vi tidigare varnade för ”fula gubbar” behöver vi nu varna för ”fula gubbar på nätet”. Det behövs mer information i skolan. Det ska ut på olika nätforum, så att barnen inte gör något de får ångra, säger Inger Davidson, vice ordförande i Ecpat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".