1 av 2
Äpple med och utan mögel. Foto: Ann-Catrin Thor
2 av 2
Våren kommer tillbaka nästa år igen och med lökarna i jorden nu blir det blommor sen. Foto: Ann-Catrin Thor

Om äpplen angrips av mögel måste man gallra

Hösten betyder frukt som ska skördas. Om äppelträden drabbas av mögel är det gallring som gäller, säger P4 Extras trädgårsexpert Ann-Catrin Thor.

– Ett bra sätt att slippa mögel är att gallra kart, man tar bort vartannat i början av säsongen. Mögel kan drabba både äpplen, plommon, päron och körsbär. Det tar visserligen lite tid men det lönar sig. Frukten ska inte ta i varandra. Dessutom ska man ta bort dålig frukt på en gång och kratta bort fallfrukt som drabbats för att den inte ska smitta de friska frukterna.

Många har ju fruktträd i sin trädgård, ofta är ju problemet att det blir för mycket frukt och man inte vet var man ska göra av allt. Hur ska man ta hand om all frukt?

– Vissa år är det brist men andra år är det mycket och i år är det väl lite lagom, säger Ann-Catrin Thor. Om man har för mycket så kan man vända sig till ett musteri som hjälper till att göra god dryck av frukten.

Hösten betyder också att det är hög tid att planera för våren. Lök som planteras nu blir fina blommor till våren. Det är precis rätt tid för dem nu. De ska hinna rota sig innan vintern och när de ligger i butiken så dunstar vattnet ur dem så fort ner med dem i jorden så blir det en succé senare, säger Ann-Catrin Thor.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista