1 av 2
Nu är det slut med djur på Cirkus Scott. Här ses Robert Bronett med elefanter/ Foto:Marie Björk Sveriges Radio.
2 av 2
Robert Bronett berättar idag att de avstår från vilda djur. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Helt stopp för vilda djur på Cirkus Scott

5:19 min

Efter 76 år slutar Cirkus Scott att använda sig av vilda djur i sina föreställningar. Det avslöjar cirkusdirektör Robert Bronett i en intervju med Lotta Bromé i P4 Extra. Jag kommer sakna elefanterna, säger han. Men vi vill vara hela Sveriges cirkus.

Cirkus Scott har haft ett tungt år, där man mött mycket kritik från djurrättsorganisationer. Bland annat cirkulerade en film på Internet där cirkusens tränare använde synbart grymma metoder i träningen av elefanterna. Men Robert Bronett säger att beslutet inte har någonting med kritiken att göra.

– Vi tog det här beslutet redan vid årsskiftet. Det är fler och fler som är tveksamma till vilda djur på cirkus. Vi har diskuterat det mer och mer. Även om vi vet att djuren har det bra, säger han.

Djurens Rätts förbundsordförande Camilla Björkbom blir överlycklig när P4 Extra informerar henne om beslutet.

– Det är helt fantastiskt. Det är jättebra att de tar det här initiativet. Nu kommer antagligen vilda djur förbjudas ändå. Det ligger ett lagförslag hos regeringen om det. Men det är bra att de visar ett gott exempel och förekommer det. Jag tror att det kommer ge mycket positiv goodwill för cirkusen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista