Trendiga caneléer - utsökta franska små bakverk

Caneléer är franska små bakverk och något av det allra hetaste inom konditorivärlden just nu. Sophie Maillard berättar att caneléer är en specialitet från Bordeaux, i sydvästra Frankrike, som blivit stadens symboliska bakverk. Idag hittar man dem överallt i Frankrike i de välsorterade bagerierna. De tillhör nu det franska kulinariska arvet.

– De är krispiga på utsidan och mjuka inuti. De är karamelliserade tack vare kopparformarna som jag använder och som är det bästa materialet att baka dem i. Det mest förvånande, det är det krispiga, konsistensen. Den här produkten är ju så unik, säger Sophie Maillard.

Om man vill baka dessa små läckerheter själv, hur gör man?

– Det viktigaste är bra material; en bra ugn som man kan värme upp till minst 250 grader och sedan måsta man införskaffa formar och smörja in dem med bivax eller sprayform. Jag använder mig av kopparformar som alla yrkesmän, men de finns även i aluminium eller silikon.  

Sophie's caneléer

För ca 36 caneléer (mellanstorlek):

1 liter standardmjölk (3%)
2 ägg
4 äggulor
280 gram mjöl
475 gram socker
50 gram osaltat smör
10 centiliter mörk rom
2 matskedar vaniljextrakt
2 vaniljstänger

Dag 1:

Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter. Tillsätt sedan smöret och vaniljstängerna delade i två på längden.I en annan skål, vispa äggen och äggulorna med sockret, vaniljextraktet och rommen. Ta upp vaniljstängerna ur mjölken. Skrapa ur vaniljstängerna med tummen och blanda fröerna i ägg och sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken. Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt stå i 2 minuter. Häll sedan en liten del (cirka en femtedel) av mjölken i ägg och sockerblandningen. Blanda väl. Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. På så sätt undviker man klumpar. Låt degen vila i 24 timmar.

Dag 2:

Ta bort vaniljstängerna och vispa degen i 2 minuter för att blanda degen väl. Häll degen i formarna och lämna 1 mm upp till kanten. Värm ugnen till 275°C. Gräddningen av caneléerna görs i två steg. Ett första moment i hög värme för att de ska få sin krispiga, karamelliserade yta, sedan en svagare värme för att grädda de i mitten. Placera formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen. Grädda 7 minuter i 250°C. Sänk sedan värmen till 200°C och grädda i ytterligare 30 minuter (kan variera lite beroende på ugn). Ta ut caneléerna ur formarna och lägg på ett galler för att svalna. Vänta minst två timmar efter tillagningen med att avnjuta caneléerna, eftersom de fortfarande är kompakta när de är nybakade, de kommer att bli luftigare när de svalnar.

Caneléer bör ätas dagsfärska. Redan dagen därpå mister de lite av sin krispighet. Förvaras i rumstemperatur och inte i kyl eller frys.

Bon appétit !