1 av 3
2 av 3
3 av 3

Gamla måste få ha kul!

En promenad eller en vända ner till mataffären - det är vardagliga händelser för de flesta. Men när man blir gammal är det inte självklart längre. Precis vad ska man få hjälp att göra, när man blivit så gammal att man inte klarar sig själv?

Vi sänder en serie om hur kul farmor eller morfar ska få ha det på ålderns höst. Vad säger lagen? Och hur ser det egentligen ut idag?

Hasse Alfredsson har funderat kring detta och har några förslag. Vi ska även höra hur framtidens gamla - 40-talisterna - tänker sig ålderdomen. På fredag kommer vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson hit och svarar på frågor i ett telefonväkteri.

Del 1: Kurt
Vad kan man egentligen förvänta sig för hjälp när man blir gammal och inte klarar sig själv längre? Först ska vi hem till 85-åriga Kurt Larsson på Södermalm i Stockholm:

Reporter: Micha Arlt 

Del 2: Vad har de gamla rätt till enligt lagen?
Förra veckan kom Socialstyrelsens årliga lägesrapport inom äldreområdet. Den visar att allt fler gamla bor kvar hemma. Många vill förstås göra det, men det har även blivit svårare att få plats på ett äldreboende eftersom det då krävs att man är väldigt sjuk. Omkring 130 000 äldre får idag hjälp av hemtjänsten, men hur mycket hjälp kan man räkna med att få?

I dagens inslag hör du bland annat Ulla Ljunggren-Thedéen som tycker att de gamla har blivit lämnade i sticket. Hon är före detta chefrådman och engagerad i äldrefrågor, och vill ha en minimilag för vad gamla ska ha rätt till:

Reporter: Micha Arlt.

Del 3: Hasse Alfredson
Idag hör du mångsysslaren Hasse Alfredsons tankar om hur han tycker att det borde vara på äldre dar:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".