1 av 3
Lotta tackar Vaken-redaktionen med en liten ostbricka och hoppas att råttan ska trivas bättre hos dem än hos oss. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 3
Råttan fångad på bild när den besökte vår grannredaktion "Vaken". Foto: Ami Hedenborg/Sveriges Radio.
3 av 3
Idag upptäcktes råttan strax utanför radiohuset. Det ser ut som Lottas råtta. Foto: Lars Lind
Gäckar Sveriges Radio

Jakten på råttan!

Under natten mot måndag lyckades programledaren Ami Hedenborg från nattens Vaken-redaktion fånga råttan på bild. Redaktionen ligger alldeles jämte P4 Extras redaktion. Det är ingen liten mus direkt, som framgår av bilden, utan uppskattningsvis en rejäl bit på cirka 15 centimeter + svans. I slutet av förra veckan sprang den omkring på P4 Extra-redaktionen och stal bland annat en choklad-kanin som fanns uppe på ett av skrivborden.

Vill man inte använda sig av råttgift som kan inhandlas i närmsta Granngårdsbutik så pröva med att släppa en mink eller en iller lös på redaktionen. Suveräna mus och råttjägare! Sedan återstår problemet med att fånga minken men då kan man alltid ta in en boaorm så är det problemet löst fast då återstår problemet med boaormen förstås ........      

Råttan - Rattus norvegicus är i skrivande stund fortfarande på fri tass. Signalementet: Brun, hårig, ca 15 centimeter lång, smal nos och lång svans. Ålder: okänd. Kön: okänd. Civilstånd: okänt.

Värt att veta om råttor

  • En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål, vilket motsvarar diametern på en enkrona.
  • En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.
  • Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800–1000 nya individer under ett år.
  • En råtta lever 1-3 år.
  • En råtta kan hoppa en meter utan ansats.
  • En råtta kan bli 25 cm lång, svansen oräknad.

Källa: Anticimex

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista