Carl Jan Granqvist, vår mest kända vinexpert. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Carl Jan Granqvist vintips v 3

Sjörövarnas favoritdryck - Rom!

6:36 min

Denna vecka har Carl Jan Granqvist  vänt sig mot varmare breddgrader och en av världens mest mytomspunna spritsorter, Rom! Alltifrån barndomens pirater till Ernest Hemingway har hjälpt denna sockerrörsbaserade sprit att bli världskänd.

Det sägs att det var Christopher Columbus  som planterade den första sockerrörsplantagen på Kuba, sockerrör han hade med sig hela vägen från Asien. Kuba visade sig ha utmärkta förhållanden för plantan och det dröjde inte länge innan folket lärde sig att jäsa och destillera dess sav.

Dryck 1: Rom på 70 cl flaska

Havana Club Añejo 7 años nummer 512 på Systembolaget

Veckans första Rom är nog en av de mest kända romsorterna som finns, Havanna Clubs destilleri slog upp sina portar redan 1878 och de har erövrat världen sedan dess. Denna Rom har som namnet antyder lagrats i 7 år på ekfat för att på så sätt få mer delikata och komplexa aromer. Själv gör jag gärna en Mojito på denna lagrade rom, även om originalrecepten föreskriver en vit, olagrad sort.

Carl Jans Mojito

5 cl mörk rom
3 cl nypressad limejuice
2 tsk Strösocker
några kvistar färsk mynta
Sodavatten

Pressa limejuicen i ett högt glas, tillsätt sockret och rör om ordentligt. Lägg därefter i den färska myntan, och krossa alltsammans med hjälp av en större sked eller muddler om ni har. Häll därefter i romen, fyll upp med is och därefter sodavatten. Rör om och njut!

Doft: härligt fatig och kryddig doft med inslag av nötter, vanilj och torkad frukt.

Munhåleupplevelse: Välbalanserat med mängder av kryddor, valnötter, arrak och vanilj.

Alkohol: 40%

Pris: 317 kr

Dryck 2: Rom på 70 cl flaska

Ron Zacapa Gran Reserva nummer 500 på Systembolaget

Veckans andra rom kommer från Guatemala och anses vara en av världens finaste, romens komplexitet kommer dels från ett solera system med ekfat som tidigare använts till såväl amerikansk bourbon som söt sherry och dels från det tropiska mikroklimat där sockerrören växer. Blending av romen och lagringen sker på 2300 meter över havet. Allt detta ger en smått fantastisk rom som är enormt komplex och som bäst avnjuts på egen hand likt en fin konjak eller whiskey.

Doft: Stor nyanserad och kryddig doft med söt fatkaraktär och inslag av tropisk frukt, mörk choklad, marsipan och arrak

Munhåleupplevelse: Smakexplosion som samtidigt är väldigt balanserad med mängder av torkad frukt, lönnsirap, nötter och fatkaraktär följt av en liten söt-ton.

Alkohol: 40%

Pris: 601 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista