Ostkaka med annorlunda tillbehör. Här får den sällskap av turkisk yoghurt, akaciahonung och rostade valnötter. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Zazzi tar sig an ostkakan

Kakan som nästan blev nationalrätt
7:00 min

Med eller utan mandel? Hårt eller löst vispad grädde? Vilken typ av bär i sylten till? Hur som helst är ju ostkakan godast om du gör den själv. Här bjuder Alexandra Zazzi på ett enkelt recept.

Ostkaka
Ger 2 formar som kan frysas i 3-4 månader

5 l mjölk, minst 3% fett

1,5 dl siktat vetemjöl

1 msk ostlöpe (apoteket)

50 g skalad mandel

3 bittermandlar

2,5 dl grädd/mjölk (1,5 dl mjölk +1 dl grädde)

2 dl socker

3 ägg

Gör gärna så här:

Ljumma mjölken till 34-35 grader, inte varmare. Sikta och vispa i mjölet, tag av från spisen och rör i löpe. Låt stå 60 minuter och rör om så att det delar på sig. Lägg en ren kökshandduk eller silduk i ett durkslag och låt rinna av i en stor skål. Låt stå i kylskåp att rinna av i 8-10 timmar.

Hacka båda mandelsorterna fint med kniv eller i matberedare. Vispa ihop gräddmjölk, socker och ägg lätt. Vispa ostmassan med blandningen och hackad mandel. Smörj formar (som rymmer ca 1,5 liter) och häll i smeten.

Sätt ugnen på 175 grader. Ställ formarna i vattenbad och grädda 1,5 timme. Tryck försiktigt för att se om det stelnat.

Servera ljummen med grädde, rårörda bär eller sylt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".