1 av 2
Martin Bengtsson berättar om kränkningarna ledde till en djup depression. Foto :Janerik Henriksson/TT
2 av 2
Lars Arrhenius, generalsekreterare Friends berättar att var fjärde ung idrottare är utsatt.Foto:Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Många idrottare utsätts för kränkningar

6:10 min

Var fjärde ung som idrottar har någon gång blivit kränkt av en lagkamrat. Det visar en undersökning som anti-mobbningorganisationen Friends har gjort. Störst är problemet bland pojkar inom lagsporter, berättar Lars Arrhenius som är generalsekreterare i Friends.

– Det barnen berättar om är att det handlar om slag och knuffar, kommentarer kring att man inte presterar som man ska eller andra nedsättande saker, säger Lars Arrhenius, vars organisation Friends varje dag talar med idrottsmänniskor om detta.

Är det här bara från lagkamraterna?

– Nej, omkring 10 procent av kränkningarna kommer från de vuxna, berättar barnen.

Martin Bengtsson är föreläsare och författare. Dessutom före detta fotbollsspelare i den italienska storklubben Inter. Han känner väl till jargongen inom idrottsklubbarna.

– Det är en normalitet inom alla nivåer. Man fick höra att man var en mes, en fjolla, och man gav även det tillbaka, säger Martin Bengtsson. Jag känner igen det från väldigt tidig ålder.

Man fick höra att man var bög, eller krigsskadad. Det finns så oerhört många variationer av kränkningar och det är ett stort problem. Det beror nog på att man ”ska härdas” istället för att man bygger upp varandra, berättar Martin Bengtsson.

Blev du härdad?

– När jag var 17 år och var fotbollsspelare började jag att skriva. Jag fick andra intressen, men ledningen kastade det jag hade skrivit och sa att det inte skulle ligga sånt och skräpa i en fotbollsspelares rum. Det utvecklades till en depression. Det slutade med ett självmordsförsök och sedan blev det fem års terapi och jag bytte inriktning i livet, säger Martin Bengtsson.

Lyssna på hela intervjun här.

Lyssna på URs serie Idrottens himmel och helvete

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista