Foto: Matilde Campodonico/AP Photo/TT
Marijuana-debatten

Patrik rökte bort åratal av sitt liv

6:18 min

President Obamas utspel att marijuana inte är farligare än alkohol engagerar vår publik. Över 2000 personer har deltagit i undersökningen på vår hemsida, och de flesta av de som deltagit tycker inte att det är farligare att röka på än ta ett glas vin. Patrik Melander från Kramfors håller inte med majoriteten. Han har rökt bort många år av sitt liv.

– Jag började röka när jag var 13-14 år. För mig var det tydligt att när jag tog ett återfall när jag studerade på Komvux så blev jag trögtänkt, dum. Jag hängde inte med, säger Patrik Melander från Kramfors.

Många som skriver på vår hemsida säger att det inte är någon inkörsport till tyngre droger. Stämmer inte det?

– För mig var det inkörsporten och det behöver inte vara så men vänd på det. Om du tittar på dem som använder tyngre droger idag så har de oftast börja med Cannabis i någon form.

Signaturen Mas skriver att Cannabis ÄR INGET du kan jämföra med andra droger, du blir lugn av att röka det och du konsentrerar dig mycket bättre på det du gör och du dör inte av det.

– Jag kan inte ifrågasätta hans kunskaper och han kan inte ifrågasätta mina men jag känner inte igen mig i den beskrivningen, säger Patrik Melander. Det är förödande att legalisera cannabis.

Varför slutade du?

– Det fick så många negativa konsekvenser. Jag hamnade i fängelse. Jag började göra brott. Jag blev arbetslös och bostadslös. Jag tappade kontakten med släkten och familjen.

Lyssna på resten av intervjuen här ovan. Ämnet har skapat en rejäl debatt på alla sociala plattformar. Här är några av de kommentarer som kommit på Facebook. Du kan själv kommentera här nedan.

Att vara hög är det bästa som finns tycker jag

Plantan växer på våran jord av nån jävla anledning, den gör oss berusade av någon jävla anledning.

Anledningen till att de allra flesta som fått bestående psykiska men inte skrivit om det säger sig självt: Varför skulle man vilja dalta om något som förändrat ens liv till det sämre?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista