1 av 2
Svenne Hedlund och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 2
Sven Hedlund är på väg in till P4 Extra och då är det många som vill komma till tals med stjärnan. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Dagens gäst

50 år på scenen - Svenne Hedlund

18 min

Karriären startade tidigt 60-tal och efter tredjeplatsen i en orkestertävling i Bromma började en bit svensk pop- och rockhistoria. 50 år sedan starten står Svenne fortfarande på scenen. Sven Hedlund är dagens gäst hos Lotta Bromé idag.

– Jag blev uppringd en dag och de frågade om jag kunde hoppa in som sångare. Jag fick sätta mig i en taxi och hoppa rätt upp på scenen. Vi fick ihop det på något sätt men jag vet inte hur, berättar Svenne Hedlund.

För Lotta berättar Svenne om hur allt startade men också hur det var under resans gång. Bland annat brukar medlemmarna i Hep Stars inte åka i samma bil.

– Nej, vi gillade inte det där med turnébussar. Dessutom var det ju också ett sätt att inte tröttna på varandra. Vi åkte tre och tre men inte samma personer varje gång.

– Och tjejerna skrek att vi skulle gifta oss. Man fick passa sig. Hårtestarna for och de drog i kläderna så att sömmarna gick upp, berättar Svenne.

Hep Stars var en skötsam popgrupp och de städade ofta efter sig på sina hotellrum innan städerskan kom. Svenne berättar att en hotellkedja skickade ut en skrivelse om att de vägrade ta emot popgrupper längre efter att någon utländsk stjärna kastat ut en TV genom fönstret. Nederst i skrivelsen stod: Obs, gäller inte Hep Stars!

1966 stod ni för 10 procent av den svenska skivförsäljningen. Förstod ni hur stora ni var?

– Nej, det gjorde vi inte. Det var rent otroligt.'

Hela intervjun finns att lyssna här ovanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista