Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Carl Jan Granqvist vintips v 4

Höjd alkoholskatt och tips om vin från Österrike

5:21 min

Den första januari höjdes alkoholskatten i Sverige, för vin har detta inneburit att Systembolaget per automatik höjt alla priser med 2 kronor per flaska och 6 kronor per bag-in-box. För veckans vintips har Carl Jan Granqvist valt att fokusera på viner från Österrike, ett land som är mycket mer än bara sina alper och vars vita viner blivit mycket populära i Sverige de senaste åren.

Vin 1: Vitt vin på 75 cl flaska

2012 Ernst Kirchsteigers Utvalda från Leth nummer 79636 på Systembolaget

Veckans första vin är i mitt tycke ett av de bästa viner som fått epitetet ”kändisvin”, här är det Ernst Kirchsteiger som varit med och valt ut vin och satt sitt namn på etiketten. Vinet kommer från den familjeägda egendomen Leth och är en blandning på de gröna druvorna grüner veltliner, chardonnay och pinot blanc. Vinet passar med sin frukt och härliga fruktsyra utmärkt till en frasigt stekt Wienerschnitzel med de klassiska tillbehören.

Doft: Stor fruktdriven doft, fylld av persika, honungsmelon och mandariner.

Munhåleupplevelse: Härligt torr med mängder av frukt i form av persika, honungsmelon, gula päron, örter och citrusskal.

Alkohol: 13%

Pris: 101 kr

Vin 2: Vitt vin på 75 cl flaska

2012 Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner nummer 2775 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från anrika Schloss Gobelsburg och är gjort på den klassiska österrikiska druvan grüner veltliner. Egendomen ligger vackert beläget mitt i distriktet Kamptal där munkar redan på 1740-talet började etablera vinodlingar i större omfattning och vinerna blev snabbt populära. Druvan grüner veltliner ger aromatiska ocm mineraldrivna viner med högsyra och mycket citrusfrukt, ofta med en liten vitpepprighet. Servera gärna till klassiska isterband med ljummen potatissallad.

Doft: härligt ungdomlig och kryddig doft med mängder av päron, persika och lime.

Munhåleupplevelse: Torr med ungdomlig, pigg fruktsyra följt av en kryddig smak med inslag av päron, honungsmelon och citrus.

Alkohol: 12,5%

Pris: 99 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista