Wallenbergare, här utan de klassiska tillbehören kokt potatis och ärtor. Foto: Leif R Jansson/ TT.

Zazzi tipsar om den subtila Wallenbergaren

6:05 min

Wallenbergare är en subtil och mild rätt som man inte ska blanda ihop med pannbiffen, menar Alexandra Zazzi. Och förutom hur man lagar rätten förklarar hon hur namnet kan hänga ihop med den kända finansfamiljen.

  

Alexandra Zazzis recept på Wallenbergare, som inte är hennes eget, utan från en kär kockkollega, en gentleman av den gamla sorten med smakerna på det rätta stället- Werner Vögeli.

Wallenbergare, klassisk

350-400 g finmalen färs av kalv

3 äggulor

3 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 krm finmalen peppar, traditionellt vit men jag gillar svart

1-1,5 dl ströbröd

50-60 g smör

Gör så här:

Se till att alla ingredienserna är riktigt kalla, även bunken du skall röra/mixa ihop i.  Vispa i äggulorna, salt och peppar, sedan grädden lite i taget så att den går in i färsen allt eftersom du jobbar. Smaka av med salt och peppar. Låt vila 30 minuter i kylskåp. Strö ut rikligt med ströbröd på en bricka. dela färsen i 4 delar och forma med fuktiga händer eller form till biffar. Strö resten av ströbrödet över.

Bryn hälften av smöret i väl instekt gjutjärnspanna, sänk värmen och lägg försiktigt i biffarna. Stek 4-5 minuter på varje sida, rör dem inte i onödan. De ska vara lätt gyllene. Lägg upp på tallrik med nykokta gröna ärtor och kokt potatis eller gott mos. Höj värmen på stekpannan, tag resten av smöret och fräs på. Skeda över biffarna och potatisen vid servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista