Förhållandevis billiga viner tipsar Carl Jan Granqvist om. Foto: Anders Wiklund/TT.
Carl Jan Granqvist vintips v 5

Viner för en tunn plånbok

5:18 min

En av de stora fördelarna med Systembolaget är att de i och med sin stora köpkraft ofta lyckas förhandla till sig låga priser och kan således erbjuda oss svenskar viner med hög kvalité även i de lägre prissegmenten. Carl Jan Granqvist har denna vecka valt ut två viner vilka båda är väldigt välgjorda samt smakrika och riktigt goda utan att kosta mer än 71 kr flaskan.

Det första är ett vitt Muscadet-vin från Loire-dalen i Frankrike som passar utmärkt till fisk och det andra ett rött aromatiskt och kryddigt vin med mängder av frukt från norra Italien.

Vin 1: Vitt vin på 75 cl flaska

2012 Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie nummer 2185 på Systembolaget

Veckans första vin är gjort på druvan muscadet som i Loire även benämns som Melon de Bourgogne. Druvan är en släkting till chardonnay och tros ha kommit till Loire via munkar från Bourgogne under medeltiden. Efter skörd, pressning och vinifiering har vinet fått ligga ”sur lie” vilket innebär att det fått ligga med sin jästfällning. Detta görs för att ge vinet ett större djup och komplexitet. Vinet passar utmärkt till en rykande varm fiskgratäng.

Doft: Härligt aromatisk och ungdomlig doft med mängder av mogna päron, gröna äpplen och citron.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med hög fruktsyra följt av frukt i form av gröna äpplen, päron och citron med ett lite grön-gräsigt avslut.

Alkohol: 12 %

Pris: 66 kr för 75 cl flaska

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska

2010 Mezzacorona Lagrein nummer 22372 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från Trentino vid Dolomiternas fot i Italien, inte långt från Val di Fiemme där de brukar ha världscuptävlingar i längdskidåkning. Vinet kommer från kooperativet Mezzacorona och är gjort på den inhemska aromatiska druvan lagrein. Druvan ger eleganta viner med mängder av bär och örter. Druvorna till vinet skördas för hand innan det pressas och får jäsa på rostfria ståltankar, allt för att behålla vinets fräschör och fruktighet. Vinet passar till allt från pasta, hemmagjord pizza till älgsteken.

Doft: Inbjudande bärig doft med mängder av söta mörka bär, salvia och lakritsrot

Munhåleupplevelse: Saliverande bärig smak med mjuka tanniner och inslag av mogna mörka bär och lakritsrot med ett fint örtigt avslut.

Alkohol: 13 %

Pris: 71 kr för 75 cl flaska

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista