Cannoli en klassiker från Sicilien
Foto: Peter Jademyr.

Zazzi frestar med cannoli

En italiensk semla?
6:31 min

Idag lär Alexandra Zazzi oss hur man gör cannoli: krämfyllda rör som är en klassiker från Sicilien.

Cannoli alla crema           
4-6 personer

1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 msk smält smör
1 ägg
1/2 dl marsalavin
1 krm vitvinsvinäger
3 dl matolja till fritering

FYLLNING
2 msk rivet apelsinskal
1 msk vita russin
2 tsk florsocker
250 g ricotta
1 tsk vaniljextrakt
1 krm kanel
1 msk kanderad frukt
1 1/2 dl grädde, hårt vispad
ev 1 nypa socker
2 tsk florsocker

Gör gärna så här:

1. Blanda socker och mjöl. Tillsätt smält smör, ägg, vin och vinäger. Arbeta ihop. Lägg ev till lite mer mjöl eller vatten, degen ska kännas som mördeg. Slå in i plastfolie och låt vila kallt 1 tim.

2. Rulla runda kulor av degen, kavla ut dem och rulla till rör runt en mjölad tjock pinne - typ kortare kvastskaft. Tryck försiktigt till i kanten så att rullningen håller.

2. Hetta upp oljan och fritera rören försiktigt ett och ett tills de blir gyllene. Lägg dem på hushållspapper och låt svalna.

3. Blanda  apelsinskal, russin, ricotta, vaniljextrakt, kanel, frukt och grädde, tillsätt lite socker om det behövs. Fyll rören med fyllningen och strö lite florsocker ovanpå vid servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".