1 av 4
Hemgjort smör i burkar. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 4
Smör-ganache. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
3 av 4
Matbloggaren Johan Hedberg och P4 Extras studiovärdinna Ann "Mollan" Molvidson testar hemgjort smör. Himmelsk gott! Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
4 av 4
Matbloggaren Johan Hedberg ger ut en bok om smör. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Exklusiva recept

Skapa ditt eget gourmé-smör

"Om man har med lite sånt här i glass så blir det magisk glass"
6:37 min

En av Sveriges största matbloggare, Johan Hedberg, kommer till P4 Extra och lär oss tillverka eget smör, både från grunden men han ger också tips på hur man enkelt kan piffa upp färdigt smör tillgourmé-nivå. Här finns hans läckra recept.   

1. Tredagarssmör

15 deciliter grädde, helst 40% fetthalt
3 matskedar filmjölk
3 gram (cirka 3 kryddmått) salt

Morgon dag 1: Blanda 5 decilter grädde med 1 matsked fil. Täck över och låt stå framme i rumstemperatur.

Morgon dag 2 och 3: Upprepa som dag 1 i separata bunkar.

Dag 4: Blanda samman grädden från alla dagarna, ställ in i kylen 3–4 timmar. Vispa grädden med elvisp i en bunke på medelhastighet. Först blir det vispad grädde och allt är som vanligt. Fortsätt ett tag till. Nu bildas det smörkulor och kärnmjölk (den tunna vita vätskan). Vispa lite till så att så mycket som möjligt av kärnmjölken har släppt från smöret. Häll därefter av kärnmjölken, men spara den för att baka på, ha i smoothies eller använda till en god sås.

Häll riktigt kallt vatten i bunken och knåda smöret med händerna. Häll av vattnet och tillsätt nytt. Upprepa tills vattnet är helt klart. Massera smöret med träslev så att all kärnmjölk ältas bort. Tillsätt salt och smaka av. Mer eller mindre salt är en smaksak. Packa in och förvara svalt.

Håller minst 1 vecka.

2. Brynt smör-ganache

150 gram smör
200 gram (2 deciliter) vispgrädde
60 gram (½ deciliter) glykos eller naturell honung
400 gram mörk choklad, kakaohalt 65–70 %
70 gram (1 deciliter) hasselnötter
flingsalt

Koka upp grädde och glykos. Finhacka chokladen och lägg i en skål. Häll över den kokande gräddblandningen och rör till en slät massa. Låt svalna 5 minuter och rör därefter i det brynta smöret.

Häll ner lagom mängd ganache i dessertformar eller små skålar. Låt stelna i rumstemperatur 12 timmar eller ställ in i kylen 1 timme.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på hög värme strax före servering. Skaka om dem regelbundet. När de börjar få färg, ta av dem från plattan och skär dem i grova bitar. Strö dem över ganachen. Sprid några flingor salt över och servera.

3. Brynt smör

Smält så mycket smör du behöver i en kastrull på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta. Ta av kastrullen innan smöret blir bränt och häll det i en skål.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".