Anka i apelsinsås
Apelsin passar sällsynt bra till anka, det har fransmännen vetat länge. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT
Zazzis matklassiker

Alexandra Zazzi lagar anka i apelsinsås

"Det är en riktig klassiker."
8:28 min

I går avgjordes den mycket prestigefyllda matlagningstävlingen Årets kock, där vinnaren Filip Fastén bland annat gjorde en fri tolkning av den klassika rätten anka med apelsinsås. Idag lär Alexandra Zazzi oss att laga en mer traditionell variant av samma rätt.

Zazzis ankbröst med apelsinsås

4-6 personer

2 hela ankbröstfiléer med skinn

marinad

0,5 dl lönnsirap

1 tsk finrivet skal från ekologisk apelsin

1,5 tsk flingsalt

2 krm nymald svart peppar

2 msk färskpressad apelsinsaft

Såsen

salt och peppar

Gör gärna så här:

Ankan

Sätt ugnen på 100 grader.

Snitta ankan genom skinnlagret men ej ned i det röda köttet i ett rutmönster. Blanda ingredienserna till marinaden. Stryk på ankan, spara det som blir över. Halstra i torr het panna (gärna grillpanna) börja med skinnsidan. Ankan släpper mycket fett så var försiktig så att det inte stänker på dig. Ge ordentligt med stekyta på båda sidorna. Slå in i aluminium folie eller helst bakplåtspapper för att spara naturen och lägg in i ugnen med en stektermometer instucken i den tjockaste delen. Tag ut vid 53-55 garder och låt vila i formen och pappret 10 minuter innan du skär upp i tunna skivor (innervärmen går upp 4-5 grader i ankan).

Såsen

Saften av 3 ekologiska apelsiner, ca 2,5 dl

1 dl vatten

1 msk finrivet skal av apelsinerna

1,5 dl vitt vin

1 dl fin kyckling buljong ej koncentrerad

2-3 msk smör

Salt och peppar

Sjud upp apelsinsaften och reducera ned till minst hälften. Lägg i övriga ingredienser utom smör. Låt sjuda tills hälften är kvar. Strax innan servering koka upp och vispa i smöret lite i taget, smaka av med salt och peppar och servera het på ankan.

Att servera till

Citrus sallad, blanda apelsin och citrusfiléer med lite vårlök, några droppar olivolja, salt och färsk timjan

Haricote verts- koka bönorna i lättsaltat vatten och lägg på en klick smör vid servering

Klyftpotatis, hasselbackspotatis, potatiskroketter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".