Ett av hönsen på gården i Tenhult. Foto: Petra Hallqvist

Tvist om fjäderfän i Tenhult

Urban Hallqvist: "Här har djuren det bra"
7:10 min

Familjen Hallqvist i Tenhult utanför Jönköping fick blankt nej när de ville ha en tupp bland hönsen på gården. Det trots att de bor vid ett naturbruksgymnasium som själva håller tupp till och från.

--Vi har länge tänkt att vi vill ha höns i trädgården, säger Urban Hallqvist som bor med sin familj på en stor skogstomt i Tenhult.

Dels mår hönsen bättre av att ha tupp förklarar han, dessutom är tuppen vacker att se på. Men eftersom familjen bor inom kommunens detaljplan nekades de att ha tupp när de ansökte till miljönämnden.

Familjens närmaste granne norrut är ett naturbruksgymnasium som själva har tuppar till och från.
--Jag tycker absolut skolan ska få ha tupp så det är i sin ordning, säger Urban Hallqvist.

Däremot tycker han att det är lite för strikt när de själva inte får ha det bara på grund av att de bor på fel sida om en gräns.

--Skolan ligger precis på gränsen men deras höns är inte inom detaljplanen, säger Sten Lindqvist på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Han förklarar att familjen fått ja till halva sin ansökan, eftersom de får ha höns. Däremot måste de nekas tupp eftersom tuppar kan störa grannarna i de närliggande husen.

Familjen Hallqvist har visserligen kollat med grannarna, men det spelar ingen roll.
--Om någon annan flyttar in är det inte säkert att de vill ha det så, förklarar Sten Lindqvist, familjen kan överklaga beslutet om de vill.

--Det är lite tråkigt att man inte kan anpassa reglerna efter de faktiska omständigheterna. Det här är ju djurhållning där djuren har det bra, och grannara har sagt ok, säger Urban Hallqvist.

Men han påpekar att de absolut inte vill ha tupp mot någon grannes vilja. Familjen kommer troligen inte överklaga eftersom reglerna ser ut som de gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".