Snökaos i Tokyoområdet. Foto: Junji Kurokawa / TT

Minst elva döda i snöigt Tokyo

5:47 min

Tokyoområdet i Japan har drabbats av det värsta snökaoset på närmare femtio år. Minst elva personer har avlidit och det trots att det med svenska mått mätt ser rätt ofarligt ut på sina håll.

--Här ser det ut som första snön i Stockholm i december ungefär, säger Björn Hallberg, pilot på plats i Tokyo.

Han befinner sig i en taxi på väg till flygplatsen och eftersom de större vägarna är avstängda kommer en bilfärd som annars skulle gått på en halvtimma ta flera timmar.

Problemet är att det snöar så lite och sällan i Tokyo att myndigheterna blir tagna på sängen. Japanska medier rapporterar på söndageftermiddagen, svensk tid, om minst elva döda och 12 000 skadade i Tokyoområdet och norrut i landet.

Framförallt beror det på trafikolyckor, enligt Sveriges radios utrikeskorrespondent Nils Horner. Andra har halkat omkull utomhus eller trillat ner från tak när de skottat snö.

På söndagen hade det kommit omkring 27 centimeter snö i Tokyo, den mesta snömängden på 45 år. Och 20, 30 mil norrut hade man 32 centimeter snö, vilket är det största snödjupet på hela 70 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista