Annica Triberg vet hur man lagar till överbliven mat. Foto: Sveriges Radio.
Läckra recept på överbliven mat

Kasta inte bort maten - ta hand om den

”Frysen ska ju inte vara som ett sluförvar för kärnavfall”
5:07 min

Annica Triberg, författare till boken "100 sätt att rädda maten" som kommit ut som pocket säger att det första man ska sluta med är att storhandla. Har man inte en storfamilj eller om man inte bor i kollektiv så bör man tänka efter om man verkligen behöver ett jättepaket med köttfärs som bara blir stående i kylen. 

Har du egna tips för överbliven mat? Dela med dig i kommentarsfältet här nedan

– Om du köpt på dig för mycket mat av något som är svårt att spara, dela med dig till dina grannar och arbetskamrater. Framförallt säger jag till goda vänner på somrarna att istället för att slänga allt, gå över till grannen och knacka på och lämna en korg med godsaker.

– Har du köpt lyxiga frallor från bageriet och fått bröd över? Frys in frallorna. Missade du ändå att frysa in det goda brödet? Håll limpan under kallkranvattnet i ett par sekunder och lägg sedan i 175 - 200 grader i cirka tio minuter, så har du en ny knaprig skorpa. Deserter med mycket grädde blir inte så gott. Ost ska var riven när du fryser in. Om det blir en kycklingfilé kvar, frys in den. Tänk inte att det blir för lite att spara. Om du gjort det i tre veckor, då har du mycket kyckling, säger Annica Triberg.

Annars är det ett bra tips att göra soppa av matrester.  

 – En slät soppa med ett par överblivna potatisar kan bli gott. Du kan mixa ris. Koka upp det du har i buljong, mixa med mixerstav. Runda av med en klick cremé fraiche.

Hur mycket pengar kan man spara på att ta hand om maten bättre och minska matsvinnet?

– Den undersökningen jag baserar boken på visar att man kan spara en 8000 kronor per år för en normalfamilj med fyra personer.

Billig löksoppa

Till fyra personer:
5-7gula lökar
2 matskedar smör eller rapsolja
1 liter god buljong
1/2 kryddmått svartpeppar
1 tesked torkad timjan (eller 2 matskedar hackad färsk/frusen)
Eventuellt salt

Till gratinering:
4 skivor vitt bröd
2 deciliter riven ost
Eventuellt färsk timjan till servering

Värm ugnen till 275 grader. Skala och skiva löken runt. Fräs den i matfettet tills den får färg. Späd med buljong och kryddor och låt sjuda i 5-10 minuter. Smaka om du behöver mer salt.

Rosta brödet och lägg en halv skiva i botten av fyra ungssäkra skålar, slå på soppan, lägg i den andra brödhalvan, täck med riven ost och gratinera i 5-6 minuter, tills osten har fått färg.

Du kan variera löken: scharlottenlök, purolök och sticklök passar bra, däremot blir rödlök ful i färgen när den får koka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".