Carl Jan Granqvist opererades akut. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Carl Jan Granqvist höll på att bli blind - akutopererad i tisdags

P4 Extras vinexpert Carl Jan Granqvist var nära att bli blind i helgen. Efter att ha varit irriterad i ena ögat under några dagar uppsökte han sjukhus i måndags och då upptäckte läkaren att han drabbats av näthinneavlossning.

Jag kände mig frostig i ögat berättar Carl-Jan. Det var som att en dimma
spred sig över ögat och för var dag blev det bara värre och värre.

Men att han drabbats av näthinneavlossning hade han ingen aning om

– Nej det kunde jag inte ana, säger Carl Jan.

Redan samma kväll remitterades han till en ögonspecialist vid universitetssjukhuset i Örebro och i tisdags opererades han akut.

– Det blev lite bråttom, hade avlossningen gått över den gula fläcken hade jag blivit blind, berättar han för Lotta Bromé i P4 Extra.

Nu vilar han ut men berättar att han är väldigt trött och har ont.

– Jag mår så där, illamående och rör jag mig för fort gör det ont i ögat.

Operationen lyckades och enligt läkarna kommer hans syn att bli helt återställd.

– Jag hade tur som sökte läkare så snabbt, säger Carl Jan Granqvist.

Näthinneavlossning

Näthinneavlossning innebär att näthinnan lossnar från ögats innervägg. Detta är en ovanlig ögonsjukdom som oftast drabbar i övre medelåldern efter en glaskroppsavlossning. Upplever man svarta prickar och ljusblixtar, speciellt om man är närsynt, skall man inom två dygn uppsöka ögonläkare, för att säkerställa att glaskroppsavlossnngen inte förorsakat en näthinneavlossning. Särskilt brådskande är det om det inte bara är små prickar, utan "gardiner" för synfältet. Om inte ögat behandlas med kirurgi efter en näthinneavlossning blir ögat efter ett tag blint. Men vid kirurgiska ingrepp är chanserna till läkning mycket goda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista