Borstjt
Borstjt kan varieras på en mängd sätt: kall eller varm, med olika typer av kött i, eller med ett hårdkokt, hackat ägg. Foto: Daniel Nilsson / SvD / SCANPIX

Östeuropeiska smaker med Borsjt

5:23 min

Denna vecka lär Alexandra Zazzi oss allt om rödbetssoppan borsjtj. Många förknippar den med Ryssland men rätten, i lite olika varianter, är vanlig i hela Östeuropa. Och från början kommer den faktiskt från Ukraina. 
Det finns många varianter av soppan, så dela gärna med er av era egna recept i kommentarsfältet!

Borsjtj 
6-8 portioner rödbetssoppa

4 stora rödbetor 
1 morot 
1 palsternacka 
1 gullök ¼ dels bit vitkål 
2 lagerblad 
5 svartpepparkorn 
1 msk vitvinsvinäger 
1,5 l grönsaksbuljong från tärning 
0,5 krm kumminfrön 

Topping 
2 dl smetana (rysk surgrädde) 
Hackad persilja 

Gör gärna så här: 
Skala och skölj alla grönsaker.
Dela i bitar (utom 1 rödbeta som du lägger i hel) och låt sjuda mjukt 1,5 timme i buljongen.
Lyft ur lagerbladen och den hela rödbetan och mixa soppan slät med en stavmixer.
Tärna den sista rödbetan i fina tärningar och lägg i.
Smaka av med salt och peppar och servera med smetana, hackad persilja och gott bröd till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista