Foto: Staffan Löwstedt/TT
Carl Jan Granqvist vintips v 8

Viner som investering

5:12 min

Långt ifrån alla viner vinner på att lagras, enkelt sätt kan man idag säga att runt 97% av allt vin är för direktkonsumtion när det kommer ut på marknaden. Annat var det för i tiden då vininköpen ofta gjordes av en generation för att sedan avnjutas av den påföljande. Carl Jan Granqvist har denna vecka valt ut två viner vilka båda kommer att utvecklas och bli bättre med några års lagring. Det första är ett vitt vin från Österrike gjort på druvan riesling och det andra ett franskt Rhône vin gjort på druvan syrah.

Vin 1: Vin på 75 cl flaska

2011 Nigl Dornleiten Riesling nummer 70300 i Systembolagets beställningssortiment

Veckans första lagringsvin kommer från producenten Martin Nigl som gör vin från ett flertal vingårdslägen i distriktet Kremstal i Österrike. Martin är övertygad om att ett bra vin ska uttrycka sin unika vingårdskaraktär och det får han genom hårt arbete i vingården med en hård druv selektion och ett mycket lågt skördeuttag som följd. Alla viner jäser och lagras på temperaturkontrollerade ståltankar och inga ekfat används. Detta vin kommer bara att bli bättre med lagring men kan ni inte låta bli skulle jag lufta det i karaff några timmar innan servering och avnjuta det tillsammans med skaldjur, som ju är fantastiska så här års.

Doft: Oförlöst, mineraldriven och fullpackad med citrus och djupa komplexa lite blommiga riesling aromer.

Munhåleupplevelse: Torrt med hög, frisk fruktsyra och mängder av mineraler och citrus.

Alkohol: 12,5 %

Pris: 186 kr

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska

2011 Saint-Joseph Offerus nummer 75944 i Systembolagets beställningssortiment

Veckans andra vin kommer från kultvinmakaren Jean-Louis Chave, producenten som står bakom några av världens mest eftertraktade samlarviner. Här i hans Sainth-Joseph har vi en betydligt billigare variant men som kvalitetsmässigt håller en väldigt hög nivå. Efter skörd vinifieras druvorna och vinet lagras i 14 månader på gamla franska fat. Detta vin passar idag med några timmars luftning utmärkt till en kraftig viltgryta men vinet kommer med några års lagring att bli mer harmoniskt och utveckla mer blodiga och animaliska toner.

Doft: Stor kryddig doft med vitpeppar och mörka bär, skogssvamp och välhängt kött.

Munhåleupplevelse: Stram med härligt saliverande tanniner och en stor fyllig kropp som trots all sin frukt och kryddighet är mycket elegant.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 197 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista