Carl Jan Granqvist. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Carl Jan Granqvist vintips v 9

Dryck till sportlov

Även om snön verkar lysa med sin frånvaro i större delen av Sverige är det många som dessa veckor tar tillfället i akt att aktivera sig själva och sina familjer. Många är kanske är  kanske på sina lantställen eller på resa till fjällen. Carl-Jan tipsar därför om ett vin som passar till familjemiddagens pasta Bolognese.

Rött vin på 75 cl flaska

Rött till Pasta Bolognese

2010 I Filari Castel del Monte nummer 2394 på Systembolaget

Vid foten av den imponerande borgen Castel del Monte i Apulien växer druvorna till detta vin. Vinet är gjort på de inhemska druvorna nero di troia och aglianico. Efter vinifiering har delar av vinet lagrats i 6 månader på franska ekfat. Vinet passar utmärkt till en varm och mustig Pasta Bolognese.

Doft: Stor fruktig, mörkbärig doft fylld med ekfat, körsbär, blåbär, eneträ och mynta

Munhåleupplevelse: Fyllig och kryddig smak med mängder av blåbär, körsbär, tobak, rostade ekfat och örter.

Alkohol: 12,5%

Pris: 71 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist
Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är elfte året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista