Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Zazzi lagar couscous och kyckling

Publicerat lördag 1 mars 2014 kl 11.13
Couscousen har ätits åtminstone sedan 900-talet.
(6:31 min)
Kyckling i couscousgryta. Foto: Annika Broman
Kyckling i couscousgryta. Foto: Annika Broman

Så är det återigen dags att prata matklassiker med vår matexpert Alexandra Zazzi. Den här gången handlar det om kyckling i couscousgryta.

Kyckling i couscous gryta

Antal Personer: 4-6 

Tillagningstid:30 minuter 

Ingredienser:

4-6 kycklingdelar eller filéer (600-800 gram beroende på ben)

6-7 dl hönsbuljong gärna egen gjord annars från tärning (höns)

2 schalottenlök

2 msk olivolja

6 tomater

1-2 tsk timjan

1-2 tsk sambal-oelek

0,5 dl torrt vitt vin

3 dl couscous

2 msk korinter (valfritt)

1 zucchini

½ citron

Salt och peppar

½ dl svarta små, oliver

Myntakronor för garnering (och kanske lägga som smaksättare i bordsvattnet) 

granatäpplekärnor

svarta oliver

Gör gärna så här:

Skär kycklingen i bitar. 

Häll oljan i en gryta och stek kycklingen på medelvärme så att den får fin färg på alla sidorna, häll på 2 dl av buljongen. Lyft ur kycklingen när den är färdig och lägg på ett fat vid sidan men behåll stekskyn, håll kycklingen varm genom att täcka dem med lock eller folie. 

Grovhacka alla tomater utom 2 stycken och finhacka löken. Lägg i grytan med buljongsky. Krydda med timjan och sambal-oelek och låt koka ihop i 10-15 minuter, rör om då och då. Häll i vinet och smaka av med salt och peppar. Gör en fin ”hackröra” av tomat och zucchini genom att skära bort kärnhuset på de två tomaterna du har kvar och sedan skära dem fint i små tärningar, gör samma med zucchinin. Blanda de båda med korinter, salt, peppar och lite färskpressad citronsaft. Koka couscous enligt instruktionerna på paket men använd resten av buljongen istället för vatten. Värm upp kycklingen i såsen. Rör samman ”hackröran” med couscous och lägg i en skål, gröp ett hål i mitten och häll i tomatsåsen och kycklingen. Garnera med mynta blad, oliver och ev. granatäppelkärnor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".