1 av 2
Äntligen lovlig. Fettisdag i morgon. Foto: Jurek Holzer/TT
2 av 2
Konditorn Mia Öhrn. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Recept till våra lyssnare

Här är recepten på dina egna semlor

"1879 var det rivet citronskal och allt möjligt gott i"
5:56 min

I morgon är det fettisdagen då är det fritt fram att äta hur många semlor man vill. Kärt barn har många namn brukar det ju heta: semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller kanske en klassisk hetvägg. Här finns konditor Mia Öhrns goda recept om du vill göra egna semlor.

Klassiska semlor

När det gäller semlor går smaken ofta vitt isär, vissa gillar mycket grädde och mandelmassa och litet lock, andra lite mandelmassa men ett stort lock. Bakar du egna semlor kan alla få precis som de vill. Ät semlorna som de är till en kopp kaffe eller njut dem som hetvägg med varm mjölk.

26 medelstora semlor
Tidsåtgång: 45 minuter + tid för jäsning och gräddning

Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk malen eller stött kardemumma
0,5 tsk salt
840 g (14 dl) vetemjöl
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
400 g mandelmassa
1,5 dl mjölk
5-6 dl vispgrädde
Florsocker till pudring

  1. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.
  2. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  3. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
  4. Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.
  5. Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
  6. Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.

Gammaldags hetvägg

I boken Kok-konsten från 1879 skriven av C.E. Hagdahl finns ett recept på Fin Hetvägg. Här blandas semlans inkråm med bland annat mandelmassa, smör, grädde, citronskal och suckat, läggs åter i bullarna och värms i ugnen. Alldeles för gott för att falla i glömska! Suckat är syltat citrusskal som finns i små askar i affärens bakavdelning.

12 st
Tidsåtgång: 15 minuter + tid i ugn

12 medelstora semmelbullar
300 g mandelmassa
25 g smör
1 dl vispgrädde
3 äggulor
3 msk strösocker
Finrivet skal av 1 citron
3 msk suckat
Mjölk till servering

  1. Skär ett litet lock av semlorna och gröp ur inkråmet med en gaffel. Smula ner inkråmet i en bunke.
  2. Riv mandelmassan grovt och smält smöret. Blanda ner i bunken med inkråmet tillsammans med vispgrädde, (ovispad) äggulor, socker och finrivet citronskal. Rör ihop till en ganska tjock massa och fyll åter i de urgröpta bullarna.
  3. Strö suckat över fyllningen och sätt tillbaka locket. Värm bullarna i 150 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Servera i djupa tallrikar eller skålar med varm mjölk. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".